Овочі-Ягоди-Сад

Садівник сказав, чому ризиковано тримати урожай до певного числа

Садівник сказав, чому ризиковано тримати урожай до певного числа

Поступовий продаж фруктів дозволяє отримувати надходження грошей на оперативні витрати, виконувати імпортні контракти та зменшити цінові ризики.

Таку думку в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» висловлює Владислав Макаренко, співвласник фермерського господарства Макосад.

Маркетингову тактику продажів яблук слід ув’язувати з господарською діяльністю садівничого підприємства.

«Має бути постійний колообіг фінансів, щоб завжди були надходження для закуповування агрохімії, оплати електроенергії тощо», – каже він.

До того ж контрагенти господарства з експорту теж чекають від нього стабільної планомірної роботи. Тому неможливо тримати урожай до якогось певного числа, а потім все продати, вважає Макаренко.

«Втім, можна зловити різні цінові рамки – наприклад, восени продати дорожче, ніж взимку, а навесні – ніж влітку, – розмірковує фермер. – Але, якщо ми постійно граємо в цю гру, то й вирівнюємо ризики. Все ставити на щось одне – дуже ризиковано. До того ж, якщо ми зменшуємо обсяг урожаю, то й менше ризикуємо».

Читайте також: Навесні яблука можуть бути дешевшими, ніж восени