Просте збільшення виробництва яблук неефективне, – фермер

Врожайність саду не завжди прямо вказує на рентабельність підприємства чи динаміку його розвитку – це дуже важко зрозуміти банкам-кредиторам, які далекі від садівничої теми і оперують лише статистичними даними про виробництво, наприклад, за рік.
Таким спостереженням в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» поділився Владислав Макаренко, співвласник фермерського господарства «Макосад».
«При бажанні ми можемо виробити вдвічі більше яблук, але у нашій сфері це зовсім не означає, що ми станемо настільки ж більш успішними, – пояснив він. – Останні п’ять років ми цілеспрямовано йшли навіть на скорочення валового виробництва, бо не готові були розширювати площі зберігання – ні технічно, ні юридично, ні фінансово».
Для цього, за словами фермера, мають бути розвиненими зберігання, доробка, сортування, які працюють в тандемі з вирощуванням, а просте збільшення виробництва яблук має ризик, що значна частина врожаю піде просто на сік.
«Яблуко з саду – це просто сировина, яка має ефективно зберегтись, відсортуватись і доїхати до споживача, як закінчений ланцюг, – сказав Макаренко. – Саме тому ми розширюємо площі лише залежно від того, скільки можемо доробити і зберегти. Якщо реально продати у десять разів більше яблук, з’являється сенс у розширенні виробництва. І головне – якісного виробництва, адже просто збільшити вал – не проблема».
Читайте також: Пробну партії українських яблук поставили в Індію