Овочі-Ягоди-Сад

Покриття на основі шовку зберігає продукти в рази довше

Натуральний фіброїн – натуральний білок, який є основою ниток павутин та коконів комах зберігає ягоди полуниці протягом тижня за температури 22°C. Вчений Массачусетського технологічного інституту (США) Бенедетто Мареллі пропонує зберігати швидкопсувні ягоди та фрукти за кімнатної температури завдяки обробці фіброїном.

Про це повідомляє Nature.

Незвичайний спосіб зберігання вчений відкрив, коли після кулінарного шоу залишив на тиждень полуницю, оброблену речовиною. Ягоди з покриттям фіброїном навіть через тиждень були їстівними. Після цього Бенедетто Мареллі запатентував нову «шовкову» технологію зберігання і створив стартап, який виграв кілька конкурсів.

Покриття повністю прозоре, не має запаху і смаку. Після нанесення на поверхню природні механізми псування продукції сповільнюються.

Під час експерименту полуницю зберігали при температурі 22°C і відносній вологості 38%. За 14 днів зберігання жодна з ягід з покриттям не втратила 70% своєї ваги, як це спостерігалося на ягодах без фіброїну. 

Фіброїн отримують з шовку за допомогою солі й води. А апаратура з нанесення такого покриття легко інтегрується в упаковочні лінії.

У планах стартапу розширити застосування технології на інші фрукти і ягоди, щоб продовжити термін зберігання нарізаних продуктів харчування, а також м’яса і риби.

Читайте також:Вчені винайшли новий спосіб утилізації етилену в фруктосховищах