Овочі-Ягоди-Сад
Головне:
Овочі-Ягоди-Сад

Органічні фермери пояснили, чому вносять триходермін під плуг

Сергій та Тетяна Буглаки (ФГ «Сонячна земля») що в селі Количівка в Чернігівській області вносять біофунгіцид триходермін під оранку, щоб розкласти залишки стерні, траву та захистити майбутні посіви від хвороб.

Про це Тетяна Буглак написала на своїй сторінці у Фейсбук.

Вона зазначила, що господарство вже другий рік вносить цей препарат.

«Триходермін — біологічний фунгіцид, основою якого є культура Trichoderma, що застосовується для захисту рослин від широкого спектра грибних та бактеріальних хвороб. Цей препарат реально дієвий і ми в цьому переконалися не раз. Під час оранки обов’язково вносимо під плуг, щоб розкласти залишки стерні, траву та захистити майбутні посіви від різних хвороб», – пояснила вона. 

За словами фермерки, при застосуванні препарату із спор гриба розвивається міцелій, що виділяє антибіотики (гліотоксин, вірідін, алаліцин та ін.), які надають захисну дію більш, ніж від 40 збудників хвороб, у тому числі і від кореневих гнилей. Триходермін застосовується проти сірої і білої гнилі, чорної ніжки, парші, фузаріозу, аскохітозу, фітофторозу тощо. А також сприяє підвищенню активності клітинного соку і стійкості до захворювань.

«Мікроміцети Trichoderma lignorum — це грунтовий санітар, який не здатний паразитувати на живих тканинах, але активно розкладає клітковину та інші рослинні рештки в грунті. Триходермін змінює структуру грунту, покращує її родючість, надає стимулюючу дію на розвиток рослин», – наголосила Тетяна Буглак.

Вона також згадала, що триходермін застосовують для передпосівної обробки насіння, замочування розсади, обприскування посівів овочевих культур, насаджень плодових дерев та ягідників від хвороб впродовж усього вегетаційного періоду.

Довідка: ФГ «Сонячна земля» вирощує понад 20 різноманітних культур, у тому числі зернові, бобові, олійні, картоплю, баштанні, зокрема штирійські гарбузи. Обробляють загалом понад 30 га. 

Читайте також: На Чернігівщині зі штирійських гарбузів давитимуть олію за старовинними рецептами

Журнали