Овочі-Ягоди-Сад
Головне:
Овочі-Ягоди-Сад

Огіркову диню вирощують для споживання в сирому та смаженому видах

Одним з перспективних для вирощування в Україні екзотичним видом динь є огіркова. Її зрілі та незрілі плоди споживають сирими, вареними, смаженими, маринованими або перероблюють на солодощі та соки.

Про це пише журнал «Плантатор»

Їдять плоди у сирому вигляді або розпарюють у фруктовий салат із чабером та гострим горіховим соусом. М’якуш дрібно нарізають кубиками й використовують як приправу до салатів і супів, у карі та тушкованих стравах. Насіння споживають сирим або виробляють з нього олію.

Ця диня буває двох видів — змієподібна та більш округла. Це найдавніша форма дині, була одомащнена в Китаї.

Вирощується в Індії, Китаї, Японії, Кореї та країнах Південно-Східній Азії. Вона не переносить низькі температури повітря.

Технологія вирощування огіркової дині мало відрізняється від вирощування дині посівної. 

Підготовка ґрунту складається з осінньої оранки, весняної культивації та боронування. 

Під оранку на один гектар вносять добрива з розрахунку N70P25К25.

Висівають чотири-п’ять насінин у підготовлену лунку на глибину 1–2 см.

Лунки розташовують на відстані 1–2 м у рядку, з міжряддям 1,5–2 м. 

Насіння проростає приблизно через чотири-п’ять діб. Слабкі та хворі рослини видаляють через два тижні, залишаючи тільки три рослини в кожній лунці.

Щоб підвищити врожайність, видаляють бічні пагони в перших 10 вузлах. 

На початкових стадіях росту та розвитку рослини огіркової дині зрошують раз на три-чотири доби. Під час цвітіння та плодоношення інтервал зрошення зменшують, збільшуючи поливну норму. 

Розташування вуликів на її посівах позбавляє потреби в додатковому ручному запиленні. 

Для знищення бур’янів проводять прополювання в рядках та міжрядні культивації. Захист від хвороб та шкідників аналогічний такому, що застосовують під час вирощування звичайної дині.

Збирання плодів проводять у технічній та біологічній стиглості. Перший збір можна починати через 50–55 діб після сходів. Період плодоношення триває до 70 діб. Середня врожайність становить 25–35 т/га. Плоди деяких сортів огіркової дині після дозрівання здатні зберігатися протягом трьох місяців.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Журнали