Овочі-Ягоди-Сад

Обрізувати сади за італійською методикою намагаються вчити людей без досвіду

Обрізувати сади за італійською методикою намагаються вчити людей без досвіду

«Агрофірма «Володимирські сади» 20 га яблуневого саду за схемою 3,3 м × 0,5 м та 3,3 м × 1 м. Обрізування яблунь проводять за методом італійського спеціаліста Петера Мата, за яким вихід товарного яблука першого сорту підвищується на 20–30%. На виконання цієї операції намагаються людей без досвіду обрізування старих садів.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

«Ми зрозуміли, що краще найняти абсолютно не навчених людей, попрацювати з ними тиждень-два, навчити з нуля, ніж брати людей, які колись різали старі сади, – розповів головний агроном господарства Олександр Голодрига. – Бо обрізування в наших садах із густою схемою садіння відрізняється від тієї, яку практикували в старих садах на 106-й підщепі чи на М9 за схемою 4 × 2 м. Навчання працівників триває 10–12 днів, додатково роботу кожного щоденно контролює агроном. У результаті вони ріжуть так, як нам треба».

Загалом на 60 га саду «Володимирських садів» від початку грудня і до кінця березня працює 20–25 людей. За зиму вони встигають його обрізати.

Довідка: «Агрофірма «Володимирські сади» розташована в селі Микитичі, на Волині. Має 40 га яблуневого саду закладання 2011 року. Схема садіння 3,5 м × 1 м. Сорти Айдаред, Чемпіон, Джонаголд, Лігол, Мутсу. 20 га яблуневого саду закладання 2017–2018 рр. Схема садіння: 3,3 м × 0,5 м та 3,3 м × 1 м. Сорти Джеромін, Ред Чіф, Гала. Розсадник саджанців яблуні — 3–5 га. Насадження суниць — близько 15 га. Середня врожайність яблук — 50–60 т/га. Підприємство також спеціалізується на виробництві соків прямого віджиму.

Читайте також: Обрізування за італійським методом збільшує вихід першосортних яблук на 20-30%