Пневматична машина для видалення листя — ефективне розв’язання проблеми забарвлення яблук

Впустити сонце

Впустити сонце

Пневматична машина для видалення листя — ефективне розв’язання проблеми забарвлення яблук

Сьогодні дедалі більше виробників яблук в Україні долучаються до постачань своєї продукції на експорт. Не секрет, що зовнішні ринки вимагають товару преміальної якості, покупці висувають високі вимоги до різних параметрів якості, зокрема до забарвлення плодів. Дуже вимогливим до забарвлення плодів є, наприклад, ринок Близького Сходу. 

Європейські фермери та виробники спеціалізованої техніки знайшли ефективне розв’язання проблеми забарвлення. Таким рішенням є використання пневматичної машини для видалення листя. Цю технологію вже близько 20 років використовують для видалення листя на виноградниках із метою покращити накопичення цукру в гронах. І компанія Olmi (Італія) розробила кілька модифікацій такого обладнання для використання в інтенсивних садах. 

504 F. По два робочих блоки на два модулі з кожного боку

Машина виконує точне та ефективне видалення листя шляхом використання направленого потоку повітря під тиском. Повітряний потік генерується потужним компресором, який приводиться у дію від валу відбору  потужності трактора. На плодову стіну повітря подається через робочі модулі з дисками, які оснащено спеціальними форсунками. 

Процес видалення проводиться зазвичай у період 7–25 днів до збирання врожаю. Точне дозоване видалення листя сприяє кращому освітленню плодів сонцем та дає можливість отримати краще забарвлення плодів червоних сортів, таких як Пінк Леді, Фуджі, Гала тощо. 

Рухомі частини машини не торкаються рослин під час роботи, отже, унеможливлено будь-яке пошкодження плодів або гілок. Необхідну для кожної ділянки та сорту інтенсивність видалення регулюють зміною тиску повітря в системі, швидкістю обертання дисків із форсунками та швидкістю руху трактора по міжряддю. Для роботи машини потрібний трактор потужністю щонайменше 80 к. с. (рекомендовано 90 к. с.). 

Фірма-виробник пропонує різні моделі та комплектації таких машин: з одним блоком на чотири робочі модулі, двома окремими блоками по два модулі, варіанти для роботи з одного або двох боків від трактора одночасно. 

509 F. Саме таку модель нещодавно завезено в Україну

З досвіду ТОВ «Агростар» (партнер Olmi в Україні) пуску в експлуатацію в Україні машини моделі 509 F можна сказати, що машина добре агрегатується з трактором «Беларус 921.3». Перевагою також є наявність на тракторі передньої триточкової підвіски. Така підвіска надає додаткові можливості з підіймання / опускання машини під час роботи в саду, спрощує та здешевлює систему кріплення машини до трактора. 

Звичайно, такі машини можуть ефективно працювати винятково в садах із добре сформованою плодовою стіною, де застосовують механічне контурне обрізування. Компанія «Агростар» вже більше як 10 років постачає в господарства України надійні обрізувачі з Італії виробництва фірм BMV (моделі з дисковими пилками) та Fama (моделі з різальними сегментами). Ці обрізувачі підходять для садів різного віку та площі, підбираються індивідуально під вимоги виробників. 

Для підвищення товарної якості плодів та запобігання ефекту періодичності компанія «Агростар» рекомендує також розглянути можливість використання машини для механічного проріджування зав’язі в саду — нормування врожаю без використання хімікатів. Для таких робіт «Агростар» пропонує машину виробництва фірми BMV із двома робочими валами. Окреме регулювання інтенсивності проріджування дає змогу точно налаштувати машину на кожну ділянку саду та зменшити потенційні втрати частини врожаю у верхніх частинах дерев, де інтенсивність проріджування зазвичай має бути меншою.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ