Нетоварні малину та суницю перетирають на пульпу для пюре і соків
Переробне підприємство «Беррі Трейд», що в селі Лосятин Тернопільської області, глибоко охолоджує, шоково заморожує, а також подрібнює ягоди на пульпу для виробників пюре і концентрованих соків як за кордоном, так і в Україні.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Співвласник підприємства Андрій Галяс розповів виданню, що до ягід, які переробляють на пульпу, ставлять найменше вимог. Для цього годиться малина чи суниці садові другого-третього сорту, неідеальної форми, дрібні, трохи прим’яті, вологі. «Така продукція далеко не поїде, на свіжому ринку попит на неї поганий, тож фермер радий, що може за таку щось уторгувати. Цього року в Лосятині на пульпу приймали суниці за ціною 16–20 грн/кг», – йдеться у статті.
До подрібнення ягоди тримають у камері охолодження, але не довго. Щойно накопичилося 5 тонн, вмикають обладнання. Потім чекають нової партії
Після миття та інспектування на присутність сторонніх тіл сировина потрапляє у великий млин. Перетерта, вона охолоджується й далі прямує до цеху розливу. Тару зазвичай надає покупець. Якщо ні, то пульпу розливають по 25-тонних цистернах. За умови забезпечення температури від 0 до –3 °С цей продукт може транспортуватися на великі відстані. Важливо укластися в 5 днів.
«Замовниками пульпи є виробники пюре і концентрованих соків як за кордоном, так і в Україні. По суті, це натурпродукт, який не піддавався термічній обробці, не містить жодних консервантів, тому дуже затребуваний», – зазначає видання.
Читайте також: На переробку приймають навіть ягоди, що потрапили під дощ