Нестача робітників сповільнила початок сезону експорту яблук
Для деяких польських експортерів яблук сезон почався досить повільно. Основною причиною такої тенденції була нестача робочої сили.
Про це в інтерв’ю FreshPlaza розповів власник польського експортера яблук Sarafruit Мохамед Мараван.
Оскільки Єгипет протягом багатьох років був основним ринком Sarafruit, той факт, що єгипетські банки наразі не дозволяють будь-який імпорт, є великою проблемою.
«Ситуація з експортом яблук до Єгипту поки що не змінилася. Банки та центральний банк Єгипту досі не знайшли вирішення проблеми нестачі євро та доларів. Сьогодні долар стає ще сильнішим, порівняно з єгипетським фунтом, оскільки місяць тому за один долар ви отримували 18 фунтів, зараз за один долар ви отримуєте 26 фунтів. Тож зараз ситуація на єгипетському ринку зовсім не стабільна», – пояснює Мохамед Мараван.
За його словами, Sarafruit намагається імпортувати продукцію своїх клієнтів, щоб прискорити процес відправки яблук до Єгипту:
«У Єгипті мають збільшити експорт, щоб країна могла імпортувати. Щоб допомогти в цьому, ми розмовляємо з нашими партнерами в Єгипті, аби імпортувати деякі інші фрукти на європейський ринок».
На питання, чи змінилися ціни на яблука цього сезону, Мохамед Мараван відповідає, що вони давно не зростали, а от витрати збільшились:
«Ціни на польські яблука не змінювалися останні три роки, а от пальне, транспорт, енергія, робітники та добрива стали дорожчими. Тож це справді драматична ситуація для виробників, експортерів і пакувальних фірм. Деякі виробники диверсифікують вирощування різних культур, щоб спробувати отримати більший прибуток. Що стосується груш, я очікую, що це не спрацює в довгостроковій перспективі, оскільки багато виробників саджатимуть груші, і ми опинимося з грушами в тій самій ситуації, що і з яблуками зараз. Ми не збираємося нічого змінювати в нашому саду, оскільки зберігання цього року стане дорогим процесом».
Мохамед Мараван вважає, що їх компанія не відчує цього впливу так сильно, як інші виробники, бо незабаром уже не матимуть запасів власного саду.
«Ми не зберігаємо наші яблука. Ті, що залишилися в холодильних камерах плануємо відправити на експорт за два місяці. Це означає, що ми реалізуємо власний урожай яблук і почнемо закуповувати додаткові обсяги у виробників, з якими знайомі. Вони знають, як отримати здоровий продукт без будь-яких хвороб. Після сортування та пакування ці яблука можуть транспортуватися від 40 до 45 днів, тому мають бути в хорошому стані. Щороку ми закінчуємо сезон у березні, тож попереду у нас ще чотири місяці роботи», – додає Мохамед Мараван.
Раніше ми повідомляли, частина європейських садівників відмовляється збирати яблука.