Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Кабачковий сік підвищує харчову цінність овочевих і фруктових соків

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

З плодів кабачків вихід соку шляхом пресування становить 66–71% залежно від року вирощування, врожаю та сорту. Його використовують для підвищення харчової цінності овочевих і фруктових купажованих соків. Одержані вичавки з кабачків використовують для виготовлення ікри овочевої або джемів, тим самим забезпечуючи безвідходну переробку.

Про це повідомляє журнал «Плантатор»

Найбільш збалансованими за поживними речовинами є соки з м’якоттю та цукром. Рекомендовано виготовляти соки з м’якоттю та цукром на основі кабачкового соку в такому асортименті: кабачково-абрикосовий, кабачково-вишневий, кабачково-порічковий, кабачково-аґрусовий.

Уміст пектинових речовин у соках істотно залежить від виду плодів, з яких вони були виготовлені. Найбагатшим за цим цінним інгредієнтом харчування у ході досліджень виявився сік кабачково-порічковий, що містив у 1,2 раза більше пектинових речовин порівняно з кабачково-абрикосовим і в 1,4 раза більше порівняно з кабачково-вишневим, що зумовлено високим умістом пектинових речовин у порічках.

За вмістом аскорбінової кислоти переважав сік кабачково-порічковий з м’якоттю та цукром, уміст якої був на 4,5 мг/100 г більший, ніж у кабачково-аґрусовому сокові, на 8,1 мг/100 г більший, ніж у кабачково-вишневому і в 2,5 раза більший, ніж у кабачково-абрикосовому. За вмістом аскорбінової кислоти досліджувані зразки соків переважали фруктові соки, взяті за контроль.

Оскільки масова частка сухих розчинних речовин знижується в більших плодів, то сумарно їх буде одержано більше, коли діаметр кабачків — менший. Тобто переробляти на сік за цим показником найбільш доцільно кабачки діаметром 4,5–6,0 см, оскільки зменшується витрата цукру під час виробництва. Крім того, у таких плодів насіння є невеликим за розміром (до 0,7 см), з ніжною оболонкою. Як показали подальші дослідження, вичавки після пресування таких плодів можуть бути використані для приготування дієтичної ікри та джемів.

Плоди кабачків діаметром понад 10 см мають загрубілу шкірку, насіння в них великого розміру, для харчових цілей вони непридатні.

Читайте також: Кабачки та огірки значно подорожчали за вихідні

Джерело:
AgroTimes
Поділитись: