Овочі-Ягоди-Сад

Фундук на ведмежому горісі має суттєву перевагу

Фундук на ведмежому горісі має суттєву перевагу

Однією з суттєвих переваг фундука, щепленого на ведмежому горісі – є легкість боротьби з прикореневими паростками.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Ніна Смирнова, засновниця фермерського господарства Nuts`N`Garden (Київська область), яке вирощує органічні фундук та аспарагус на площі 25 га.

«В органічному виробництві одна з головних проблем – прикоренева поросль, з якою треба боротись вручну, – розповідає вона. – Коренева система фундука, щепленого на ведмежому горісі, майже не дає порослі. Для органічного виробництва це дуже зручно, крім того, ці дерева дещо випереджають в рості власнокореневі, а отже, і врожай з них можна отримати раніше».

В органічному виробництві боротьба з бур’янами супроводжує садівника постійно, продовжує фермерка. Крім того, Nuts`N`Garden має рельєф зі схилами, тож, для запобігання надмірних температур, ерозії грунту та змиву у період дощів, в міжрядді висіяли суміш трав і за допомогою мульчера утримують задерніння.

«Пристовбурову косарку ми поки що не можемо використовувати у повній мірі поки сад молодий – є ризик втратити дерево, тому зараз у нас більше ручної роботи», – сказала Смирнова.

Читайте також: У Nuts`N`Garden пояснили вибір сортів фундука