Овочі-Ягоди-Сад

Фермери продають виноград з кінця липня і до морозів

Василь Прилипко разом з сином Олександром у Ладижині Вінницької області мають 3,5 га землі, де на 20 сотках вирощують виноград конвеєром: коли закінчує плодоносити один сорт, починає інший. Урожай збирають з кінця липня і до морозів.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

«Наш урожай становить 30 кг із куща дорослого винограду, – розповів Олександр Прилипко. – Загалом столового винограду з нашої площі збираємо 4–5 т. Реалізуємо весь на місцевих ринках. Навіть гуртом кудись його возити нема потреби. З кінця липня і до перших морозів маємо виноград на продаж — один сорт закінчується, починається другий і так далі. Було розраховано такий конвеєр, щоб можна постійно продавати його на місцевих ринках за більш-менш нормальною ціною, замість того, щоб здати гуртом перекупникам за низькою ціною. Ми вже завоювали тут собі ім’я, батька всі знають на базарі, є постійні клієнти, які кажуть: «Купую із закритими очима». Звичайно, маємо постійну конкуренцію з привізним виноградом, який привозять переважно з Херсону».

Найбільш популярні сорти у клієнтів Дубовський Розовий, Ромбік, Фурор, Преображення, Байконур, Лівія, Ювілей Новочеркаська. 

Останні 4 сорти – локомотив виноградарства: коли Прилипки виносять їх на ринок –  забирають першими й за найвищою ціною. 

Фермери вирощують також і технічні сорти, з яких роблять червоне й біле вино, правда, поки для себе.

Читайте також: Потенційна урожайність виноградного куща залежить від типу формування