Овочі-Ягоди-Сад

Фермер радить притінювати жимолость в Україні

Фермер радить притінювати жимолость в Україні

Ягідник Андрій Ковальчук, що в Новоград-Волинському районі Житомирщини вирощує 2,6 га жимолості, вважає, що цей клімат прекрасно підходить для вирощування ягоди, проте її слід затіняти влітку.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«З огляду на те, що жимолость родом із Півночі, наша кліматична зона їй підходить, – зауважив фермер. – Єдине але – вона погано переносить спеку. Влітку треба робити штучне притінювання сіткою, щоб температура для рослин була на кілька градусів нижчою».

Важливо для жимолості мати полив.

«Загалом без зрошення – ніяк, – додав Андрій Ковальчук. – У зв’язку з глобальним потеплінням крапельного зрошення потребують всі культури».

Нагадаємо, підприємець Андрій Ковальчук на Житомирщині купив 5-річні саджанці жимолості у фермера, що розкорчовував свою плантацію, розчарувавшись у збуті ягід. Цього року ягідник-початківець зібрав перший урожай жимолості і продав його по 200-350 грн/кг – дорожче лохини.

Фермер культивує 4 сорти: Бакчарський велетень, Донька велетня, Восторг і Югана. У подальшому планує розширювати плантації за рахунок нових сортів, зокрема канадської селекції: Бореаліс Бьюті, Бореаліс Біст (Бест) і Бореаліс Бліззард, які мають інший термін дозрівання, від середнього до пізнього. Плюс нові сорти російської селекції з покращеними смаковими якостями, придатні для механічного збирання, з хорошою транспортабельністю.

Читайте також: Підприємець продає жимолость дорожче лохини