Дрібні органічні фермери підуть з ринку або об’єднаються у кооперативи - експерти
Фермери, що мають невеликі площі виробництва, до 5 га, не зможуть конкурувати з більшими й стабільнішими компаніями, якщо не об’єднаються в кооперативи.
Про це свідчать матеріали Дослідження ринку органічної плодоовочевої продукції, проведеного «Органік Стандарт», Organic Business School і Українським проєктом бізнесрозвитку плодоовочівництва (UHBDP).
У дослідженні також відзначається, що багато дрібних органічних виробників працюють у «тіні», не є платниками ПДВ, а основні канали збуту продукції — VIP мережі супермаркетів. У майбутньому ці виробники мають змінити організаційно-правову форму господарювання, інакше не зможуть бути конкурентоспроможними.
На ринку багато виробників-аматорів, які недооцінили сутність бізнесу, легкість виробництва, неправильно обрали бізнесмодель, переоцінили маржинальність.
Репутацію багатьом виробникам може зіпсувати один недобросовісний колега, що перекуповує конвенційну продукцію і видає її за органічну.
Важливо планувати насадження і налагодити технології захисту та живлення.
Додати коментар