Овочі-Ягоди-Сад

Цибулю для зберігання не можна перегодовувати

Надмірні дози добрив, особливо азотних, погано позначаються на лежкості та якості цибулі для зберігання. Також важливо не перетримувати таку цибулю в полі.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

За словами представниа із розвитку овочевих культур компанії «Байєр» – кандидата біологічних наук Віктора Васіна, у гонитві за врожаєм (100 т/га і вище) фермери часто накачують цибулю водою й азотом, що призводить до низької щільності цибулин і, як наслідок, до низки неприємностей. 

«Надсоковита» продукція травмується під час механізованого збирання, транспортування, сортування й фасування. Під час зберігання вона помітно втрачає вологу та псується, причому незалежно від способу зберігання – як у насипі товстим шаром до 5 м, так і в євроконтейнерах. 

«Виходить нелогічно: товаровиробник спочатку понад міру витрачається на добрива, воду, засоби захисту, збирання, тару, логістику, а потім ще й втрачає!», – зауважив спеціаліст.  

Цибуля, яку вирощують для зберігання, має бути достатньої щільності. Це досягається завдяки дотриманню агротехніки.

Важливо не перетримувати цибулю в полі, оскільки це може стимулювати проростання коренів, сприяти утворенню в цибулині стимуляторів росту, зменшувати лежкість, спричиняти втрату лусок, ураження захворюваннями та мати інші негативні наслідки.

Читайте також: Цибуля, уражена трипсом, втрачає товарність навіть у сховищі