Овочі-Ягоди-Сад

Цього сезону овочівники пішли у спеціалізацію, – фермер

Цього сезону овочівники пішли у спеціалізацію, – фермер

У цьому сезоні тактика овочівників більше схилилася до висадки монокультури або окремого напрямку.

Такими спостереженнями ділиться з журналом «Садівництво по-українськи» Андрій Романів, власник господарства «Раст-Агро» (Дніпропетровська область).

«Наприклад, багато хто вклався тільки у картоплю або у «раньку» (ранню продукцію), чи у парники та теплиці, у перці, кабачки, баклажани і подібні культури, – пояснив виробник. – Причому останніх дуже багато, буквально сотні гектарів нових насаджень додали».

Останні п’ять років в господарстві постійно в роботі 100 га овочевих плантацій. Основна спеціалізація – овочі борщової групи. З неї капуста, цибуля, морква – обов’язкові та займають найбільші площі. Попутно буває картопля та буряк. А ще тут вирощують томат та кавуни. Минулий сезон Романів відзначає як складний для господарства.

«Враховуючи досить багато постійних витрат – електроенергія на сховищах, лізинг, кредитні зобов’язання, зарплати, – ми минулого року вийшли десь на нуль, – розповів він. – Не в мінус – і те слава Богові, особливо, враховуючи, скільки любителів у 2023 році позаходило у галузь. Цей рік, мені здається, має бути трошки кращим».

Читайте також: Для овочівників цей рік буде витриманим, – експерт