Овочі-Ягоди-Сад

Чорна бактеріальна плямистість томатів передається через насіння

Чорна бактеріальна плямистість томатів передається через насіння

Збудником захворювання є бактерія Xanthomonas vesicatoria, яка зберігається і передається через насіння, розвивається на всіх частинах рослини за підвищеної вологості (90%) і високої температури (25–30 °С). При цьому бактерія здатна утворювати навколо себе капсулу, що захищає її від висихання та низьких температур: тоді її розвиток гальмується, але не припиняється.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Ознакою захворювання томатів на чорну бактеріальну плямистість є поява дрібних водянистих точкових плям, оточених жовтою облямівкою: вони можуть проявитися на будь-якій ділянці надземної частини рослин», – зазначає видання. 

Також зауважується, що на листі плями частіше розташовуються на краях. На стеблах вони набувають вигляду буруватих виразок округлої або подовженої форми. Доволі швидко темніють і розповзаються, але не зливаються у великі й темні, як при фітофторозі, а радше схожі на чорні висипання.

Патоген передається від хворої рослини до здорової через механічні пошкодження плодів, стебел, листя – обов’язково разом із вологою.

Наприклад, зараження відбувається в тому місці листової поверхні, де крапля води або роси, що містить бактерію, пошкодить цілісність тканини. Якщо зараження було незначним, а сприятливі умови для його розвитку відсутні (немає дощу або зовнішнього поливу), збудник захворювання далі не поширюється. 

Для боротьби з хворобою радять подбати про якість насіннєвого матеріалу. 

«У невеликих фермерських господарствах нерідко прагнуть зберегти старі перевірені сорти томатів і виростити розсаду зі свого, зібраного власноруч насіння. Щоб уникнути ризику зараження, краще купувати вже підготовлений і оброблений знезаражувальними засобами насіннєвий матеріал», – йдеться у публікації.

Додається, що важливо своєчасно виявити захворювання, регулярно видаляти пошкоджене листя, не загущувати посіви і дотримуватися сівозміни. Рослини на ділянці можна захистити шляхом ретельного обприскування препаратами, що містять мідь.

Читайте також: Дикі томати опираються кільцевій бактеріальній гнилі