Аномальна посуха минулого року зумовила втрату вологи 500 м3/га
Аномально висока температура навколишнього середовища протягом осені та зими 2019–2020 років зумовила втрату близько 500 м3/га на фізичне випаровування, зменшивши як загальні, так і доступні рослинам запаси вологи активного шару ґрунту.
Такі дані наводить професор Миколаївського національного аграрного університету Іван Шевченко в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи».
Особливо жорсткі умови вологозабезпечення вегетації винограду склалися у 2020 році внаслідок синхронної дії кількох чинників, зауважує вчений. Передусім внаслідок зменшення норми опадів осінньо-зимового періоду з 210–220 до 145–150 мм, або 68,6% багаторічної норми.
Останнім часом умови вологозабезпечення рослин дедалі більше загострюються у зв’язку з ростом температури повітря в середньому на 0,7–0,9°С, суттєвим зменшенням його вологості, порушенням режиму випадання опадів протягом року.
Читайте також: Полив виноградника підвищує врожайність до 47%