Точка зору

Затягуємо паски і працюємо!

Іван Якуб
голова ФГ «Соната» (Чернігівська обл.)

У нас на Чернігівщині дощі на тиждень затримали старт жнив – збирати ранню групу ми почали 23 липня. Крім того, була затримка розвитку ранніх культур ще й через затяжну весну. Наразі збираємо лише ранні сорти пшениці, ріпак, горох. Середня врожайність, на жаль, дещо менша, як порівняти з попередніми роками. На це вплинули і несприятливі погодні умови, і порушення технології. Зокрема, через окупацію ми пропустили одне підживлення озимих, під якими у нас 40% площ.

Наразі по-трохи збуваємо зерно врожаю минулого року, щоб покривати поточні витрати і звільнити склади для нового збіжжя. Утім, ціна на зерно нижча навіть від собівартості. Є і логістичні проблеми – на територіях, що були окуповані, важка військова техніка зруйнувала дороги. На щастя, хоч мости відновили. Відтак, уже найближча посівна буде складною – доведеться економити на всьому.

Озимі сподіваємось відсіяти повністю, а ось ярі під питанням. Не виключаю, що частину площ залишимо відпочивати під паром. Це не означає, що ми розірвемо договори з орендодавцями. Землю в будь-якому разі залишимо за собою і будемо платити пайовикам, але всі затрати зводимо до мінімуму на найближчий час, поки не покращиться ситуація, зокрема, щодо цін на зерно і можливості його продати.

На решті площ будемо сіяти з максимальною оптимізацією витрат, зі старту закладаючи нижчу врожайність. Я вважаю, що зекономити можна на всьому, якщо є така необхідність. Наприклад, щодо насіння зернових – його можна не купувати в насіннєвих господарств, а сіяти власним, доробивши його як слід. Це буде насіння нижчої репродукції, та все ж воно дасть урожай, і це буде дешевше, ніж купувати. А от ріпак, кукурудзу, сою, соняшник уже своїм не посієш.  

Можна зменшити норми внесення добрив (цього року ввели в сівозміну горох, бо він потребує менше міндобрив), оптимізувати захист посівів, зокрема, скоротити кількість обробок, не купувати весь обсяг ЗЗР наперед, а лише за необхідності. Тобто вирішувати проблеми за мірою їх надходження. Бо головне зараз – зберегти господарство. А після нашої Перемоги все надолужимо.

Тож поки що затягуємо паски і працюємо!