Точка зору

Заміщуємо Херсонщину

Андрій Романів
власник ТОВ «Раст-Агро» (Дніпропетровська обл)

В Україні відчутно змінився клімат – змістилися температури, стало реально тепліше восени. На цьому фоні пішли досить цікаві зміни. Чернівецька область, Тернопільщина, Хмельниччина, Вінниччина досить активно увійшли у вирощування овочів та баштанних, і в них стали гарно виходити, наприклад, томати і кавуни, що було неможливо ще 15 років тому, тому що не визрівало. Трапилась ще одна зміна: з Херсонської, Запорізької області, з окупованих територій виїхала значна кількість як власників бізнесу, так і агрономів, які осіли на землях Заходу України та й в інших областях, зокрема і у Дніпропетровській. Я знаю декілька господарств, які таким чином виникли у Чернівецькій області. З Херсонщини й до нас переїхало чимало підприємців і спеціалістів.

Тобто Дніпропетровщина зараз поступово бере на себе овочеві функції Херсонщини. У сусідньому з нами районі досить велике господарство нещодавно поставило близько 20 повноцінних теплиць. Ще одна компанія запустила програму на 100 га солодкого перцю.

Я трохи спостерігав, як працюють овочеві фермери в Іспанії, і мені здалося, що у нашому овочівництві все зараз виглядає не так вже й погано, як мінімум все масштабніше. Наприклад, бачив одне господарство, в якому працює тракторець ще 1950-х років та збирають салат у картонні коробки. Звісно, і у нас теж можна таке знайти, але в цілому можна сказати, що у них не краще, ніж у нас. Хоча парники в Іспанії дуже високої якості, і ставлять їх навіть на схилах гір – ось як люди хочуть заробити!