Точка зору

Якщо ви вирішили вирощувати промислову черешню

Оксана Гордій
керівник проєкту «Уманська фруктова компанія»

За даними Української асоціації аграрного експорту, у 2020 році Україна посідала друге місце у світі за обсягом виробництва черешень. Щороку вітчизняні садівники вирощують 133 тис. т цієї ягоди.

Здавалося б, черешня — культура для вітчизняних садів традиційна. Утім, маючи сприятливі ґрунтово-кліматичні умови, в промислових масштабах її вирощують лише 20% від усього обсягу в Україні. Багато хто продовжує традиційно її саджати в приватних садибах кількістю лічених дерев.

Вітчизняним фермерам слід розвиватися в цьому плані, впроваджувати сучасні технології, які дозволять виробляти якісний продукт, адже сьогодні в Україні немає проблем зі збутом якісної черешні. А за умов системної праці та дотримання сучасних агротехнологій вирощена в нас продукція може бути цілком придатною для експорту.

Зрозуміло, що технологічний сад потребує значних інвестицій. Треба розуміти, що перші 4–5 років, до вступу саду у повне плодоношення, вам потрібно його доглядати. А це як мінімум — трактор, обприскувач, шпалера, добрива, засоби захисту. А ще заробітна плата та податки. Прикро, але наявна в Україні система кредитування та державна підтримка садівництва не сприяють розвитку.

Якщо ви вирішили вирощувати промислову черешню, слід робити ставку на європейські сорти, новітні технології та орієнтуватись на експорт. Європі потрібна якісна та смачна черешня. Українці звикли до певних смаків, але черешня, яку їдять у нас, трохи відрізняється від того, що звикли споживати європейці.

Постане питання про підбір сортів та постачальника саджанців, придбання якісного посадкового матеріалу та ще і підходящого для вашої кліматичної зони, якісних запилювачів. Завдання не із легких, адже в Україні наразі з цим проблема.

Оскільки здоров’я черешневих садів закладається в перші п’ять років після садіння, вам потрібне буде крапельне зрошення та якісні добрива. Проводячи аналогію, навряд чи ви сподіваєтеся виростити здорову дитину, годуючи її фастфудом та лікуючи підробками.

Для правильного формування рослини й закладання плодів на сезон дуже важливий процес – обрізування дерев. На жаль, відповідних фахівців в Україні дуже небагато. Перейнятий за кордоном досвід з обрізування та формування дерев має постійно підкріплюватися практикою.

В умовах змін клімату вирощувати черешню без накриття дуже ризиковано. Вам знадобиться протиградова сітка та протидощова плівка, які захищатимуть плоди, схильні до розтріскування, та збережуть мікроклімат.

Важливий етап — збирання та підготовка черешні до реалізації. Година перебування зібраної ягоди на полі — втрата цілого дня зберігання. Різниця в ціні неохолодженої та невідсортованої черешні від ягоди, що пройшла якісну передпродажну підготовку, велика. Якщо швидко вивезти урожай з поля, правильно охолодити, вона може зберігатися і до трьох місяців. А під час продажу черешні навіть два тижні зберігання – це суттєвий плюс до ціни.

Орієнтуючись на експорт, слід мати на увазі, що вам треба формувати експортні партії. Шляхом до цього, якщо площа вашого саду замала, може бути пошук компаньйонів або кооператив, що має у своєму розпорядженні логістичний склад із гідрокулінгом, сортувальними машинами та холодильниками. Це звична практика для європейців, і було б дуже цікаво створити такий логістичний склад в Україні.

Ще одне нагальне питання – пошук агронома та інших фахових спеціалістів, дефіцит яких наразі тільки збільшується.

Тож, що сьогодні є запорукою успіху в садівництві?

  • Переймати досвід Нідерландів, Германії, Швейцарії  та інших, де розроблені новітні технології вирощування черешні, які постійно вдосконалюються.
  • Реально оцінювати власні можливості.
  • Боротися не за кілограми, а за розмір та якість плодів, що дасть змогу отримати кращу ціну.
  • Працювати над репутацією бренду.
  • Орієнтуватися на преміумсегмент. Адже в чому тоді сенс бізнесу?