Точка зору

Якісні корми – запорука здоров'я птиці, яку вирощують без антибіотиків

Оля Романюк
головний технолог по кормах Володимир-Волинської птахофабрики

Перехід до концепції «Вирощено без антибіотиків» – процес не одного дня чи місяця. Володимир-Волинська птахофабрика стала першопрохідцем у цьому напрямі. Ми – перші, хто успішно справився з цим викликом, бо це досить складна і багаторівнева задача для всіх, залучених у вирощування птиці.

Можу сказати, що наша технологія виготовлення кормів практично не змінилася. Адже антибіотики не використовували як складову корму, за «старою» технологією їх додавали дуже обережно і лише для лікування за необхідністю.

З відмовою від антибіотиків у процесі вирощування на перший план  вийшла нагальна потреба будувати міцний імунітет птиці, а також унеможливити на всіх етапах ризик потрапляння шкідливих чи хвороботворних чинників у організм птиці, зокрема через корми.

Отже відмова від антибіотиків вимагає максимально якісного корму, щоб у птиці формувався міцний власний імунітет і вона росла здоровою. Так, ми стали ретельніше підбирати виробників, постачальників і сировину для кормів, проводити дослідження якості та безпечності.

Можу запевнити, що в раціоні наших курочок – лише найкраще, і головне – збалансований корм за мінералами, макро- і мікронутрієнтами. 

До прикладу, якість пшениці, яку ми використовуємо, – на рівні тієї, яку хлібозаводи купують для випічки. Звичайно, корм – це не одна пшениця, ми ретельно підбираємо зернові, білкові компоненти, збагачуємо його різними вітамінами, мінералами, фітобіотиками. Тобто, попри те, що птиця весь цикл вирощування перебуває пташнику, харчування у неї на рівні домашньої.

Визначення показників якості та безпечності комбікормів здійснюємо оперативно на всіх етапах: під час приймання вхідної сировини, виробництва, зберігання та відвантаження. Ретельно досліджуємо всю сировину й готовий комбікорм на вміст мікотоксинів, наявність фальсифікату, сторонніх домішок, сирого протеїну, жиру, мікроелементів, амінокислот, на вологість та інші важливі фізико-хімічні показники відповідності. Систематично направляємо корми на лабораторну діагностику в європейські та провідні українські випробувальні центри.

Корм перевіряють за низкою показників, серед яких якісний і кількісний склад пестицидів, важких металів, токсичність, насиченість вітамінами. На десятки показників досліджують не лише корм, а й воду, яку споживає птиця протягом дня. Головне, на що звертають увагу, – її присмак, запах, колір, уміст заліза, кислотність і жорсткість.

Окрім того, рослинну сировину (кукурудзу, сою, пшеницю, ріпак) на Володимир-Волинській птахофабриці вирощують самостійно – ми маємо до 4 тис. га землі. Зберігаємо сировину на восьми зерносховищах потужністю по 3 тис. тонн кожне. Готові корми не залежуються у бункерах, а, поки вміст корисних мікроелементів у них найвищий, потрапляють в годівнички птиці.

Фабрика виготовляє орієнтовно 10 тис. тонн корму на місяць, і все це лише для внутрішніх потреб. Всі процеси виробництва автоматизовані і відслідковуються в операторській комбікормового заводу.

І щодо тенденцій. Неможливо досягти високої продуктивної дії комбікормової продукції без урахування фізіологічних особливостей птиці, вимог годівлі та обґрунтування доцільності технологічних етапів підготовки компонентів, впровадження сучасних програм годівлі. Також сировинна база для виробництва комбікормів повинна враховувати сучасні дрейфи ресурсозбереження, збільшене використання нетрадиційних кормових засобів і обов’язково з наголосом на біобезпеку, правильну якість сировини та  безпечність.

Та попри те, що корми – важлива і невід’ємна частина успіху у вирощуванні птиці без антибіотиків, варто розуміти, що це – комплексна робота всього підприємства, його підрозділів і фахівців.