Точка зору

Яким буде сільське господарство без сіл?

Анатолій Таранець
фінансовий директор АФ «Славутич»

Не вірте тим, хто каже, ніби аграрному бізнесу живеться дуже тяжко, що його душать податками. Насправді податкове навантаження не таке вже велике — ми витримали б і більше. І ми готові платити більше. Проблема в іншому: куди підуть ці додаткові бюджетні надходження? Якщо в бездонний казначейський рахунок, тоді — звиняйте! Є дві речі, які мене гнітять і відбивають бажання працювати — це надзвичайно складна система адміністрування діяльності підприємств, а також сучасний стан сіл. Можливо навіть, що це та сама проблема, тільки два її різні боки. З усього видно, що держава не бачить перспектив розвитку села, такої концепції просто не існує. Для центральної влади село було і є об’єктом обкрадання: Київ безбожно забирає всі місцеві податки й збори. Система казначейських рахунків, яка була створена (як нам казали) для того, щоб на місцях не крали, насправді виявилася дуже необхідною для швидкого розграбування бюджету сільських рад і всієї країни. Сільські ради не можуть скористатися цими коштами, бо вони надходять на казначейський рахунок, а звідти — пряма дорога на Київ. Щоб отримати щось на місцеві потреби, гроші треба просити й місяцями чекати ласки центральних чиновників.

 

Хоча за чинним законодавством місцеві громади мали б почуватися як сир у маслі. Візьмемо для прикладу наше село Горби. Наскільки я знаю, наша сільська рада має бюджет на 400 з лишком тисяч гривень. І це навіть мало. Бо якщо врахувати всі можливі надходження від господарств, розташованих на землях сільради, то сума має бути вдвічі більшою — 800 тис. грн. Тобто сільрада мала б працювати зі значним профіцитом. Насправді ж у сільських голів немає грошей навіть на те, щоб на цвинтарях траву обкосити. Того, що реально виділяє казначейство, вистачає лише на зарплату бюджетним працівникам. У результаті село потроху вимирає, кілька сотень селянських обійсть стоять уже порожні. Ось подивімося ширше — на наш Глобинський район. Він не має в Україні рівних у плані розвитку сільського господарства. Тут зійшлися кілька потужних агрохолдингів: працюють елеватори компаній «НІБУЛОН» і «Кернел», цукрозавод і найбільший в Україні соєвий завод «Астарти», м’ясокомбінат і маслозавод «Глобино», потужний свинокомплекс цієї самої компанії, а також завод із переробки сої «Славтрейд Агро» у Градизьку. У районі налічується 46 великих і середніх сільгосппідприємств і 172 фермерські господарства. Площа сільгоспугідь (по всіх товаровиробниках включно з підсобними господарствами) становить 144,8 тис. га. Отож, за приблизними підрахунками, у Глобинському районі обертається приблизно 5 млрд грн. А спробуйте-но проїхатися місцевими автошляхами — яма на ямі!

Відвозячи мало не щодня в райцентр різноманітні звіти й довідки, об’їжджаючи ті ями та гроблячи ходову своєї машини, ніяк не можу зрозуміти: чому держава, яка так прискіпливо контролює кожний рух кожного підприємства, не може дати ради дорогам. Адже не буде доріг, люди остаточно залишать села, і ті самі холдинги, що створюють для району прибуток, залишаться без робочої сили.

 

У нашій Полтавській області, яка є однією з найблагополучніших у плані розвитку сільського господарства, села зникають чи не найшвидше. Ми бачимо це на власні очі. Однак полтавці, за статистикою, мають найбільші в Україні надої на фермах і чудові показники врожайності. То чому цього не відчувається?

 

А заїдьте в німецьке село — чисто, охайно, затишно. Там люди не виживають, а живуть. На подвір’ях тракторів чи корів там не побачити, бо село — для людей. А виробництво розташоване десь поряд — на хуторі, там тварини й техніка нікому не заважають. Тоді як українське село — це купи гною під кожним сараєм, повалені паркани, бруд. Покинуті хати, що заростають чагарями. Обшарпані клуби, які вже давно не бачили культури. Де те село, яке «неначе писанка» у Шевченка?

Мучить мене питання: як усе це передавати дітям у спадщину? Ось моя донька закінчила в Києві університет, чотири роки навчалася та стажувалася в Китаї. Сьогодні знову хоче їхати або в Китай, або у Європу. І я не проти — у село її не кличу. Може, я не патріот? Бо, кажуть, уже з’явилося світло в кінці тунелю. Проте скільки я у цей тунель не вдивляюся… То або лампочка висить у тупику, або на нас суне зустрічний потяг. Нічого кращого я не бачу.

 

Р. S. Днями вернувся з-за кордону. Приїхав у рідне село… І знову культурний шок, знову згадався Шевченко — «село неначе погоріло», а вже минуло 150 років із дня написання цих рядків.