Точка зору

Як уберегти врожай від шкідників. Двоногих

Ірина Кравець
керуючий партнер компанії CleverAgri, експерт з інновацій

Багатостраждальне збіжжя цьогоріч зазнало лиха і від посухи, і від недостатнього снігового покриву, і від злив. А скільки довелося пересівати ярими культурами. Ще й додалося проблем через усі разом узяті антивірусні обмеження. Загалом 2020-й має всі підстави вважатися іспитом агросектору на стійкість.

І от, нарешті, після всіх цих страждань починаємо жнивувати. Проте й тут криються небезпеки та виклики: треба проконтролювати, щоб саме власник зібрав свій урожай, а не сторонні «помічники». Мова, власне, не про рейдерські наїзди, а про щорічні «фокуси» з маніпуляціями на зважуванні, про розвантаження зерна «наліво», про наповнення чужих зерновозів із власного бункера комбайна – варіантів багато.

Контроль за збиранням урожаю набуває особливого значення, якщо господарство користується послугами найманих комбайнів, зерновозів і сторонніх елеваторів. Аби захистити зерно від розкрадання та приписок у бухгалтерії, слід установити порогові датчики наповнення на кожен бункер комбайна (зазвичай їх від 4 до 10). Обов’язково треба ставити на підлогу «нульовий» датчик – щоб контролювати можливі висипи збіжжя знизу.

Збіжжя зі «свого» комбайну в жодному разі не повинне потрапити в «чужий» зерновоз. Про це найкраще подбає система «свій-чужий» (спеціальні електронні мітки на комбайни+зерновози). Коли програмне забезпечення побачить «свого», то тільки тоді почнеться відвантаження з комбайна в «свій» зерновоз. Також система відстежує, щоб збіглися gps-координати комбайна + зерновоза. Це треба для того, щоб «своя» електронна мітка не спрацювала, якщо хтось привезе її в кишені та захоче відкрити нею «чужий» зерновоз.

Ще один важливий аспект: аграрій має контролювати маршрут зерновоза від поля до вагової чи елеватора. Це теж здатна робити програма. В разі порушень вона автоматично інформуватиме власника врожаю про відхилення від маршруту, підозрілі зупинки тощо.

Наступна ланка контролю – зважування врожаю та визначення реальної вологості (наприклад, для кукурудзи). Для цього на комп’ютері ваговика слід установити незалежний ваговий контролер, а також приєднати до програмного забезпечення власний вологомір.

Індустріальний інтернет речей на елеваторі (різноматні датчики та контролери), доповнений алгоритмами штучного інтелекту – це запорука гарного фінансового результату наприкінці року саме для власника, а не для паразитів, що нищать врожай за допомогою приписок у документації та розкрадання. І не довіряйте моніторинг підлеглим того самого сумнівного топ-менеджера, що «мутив схеми» на полі на та елеваторі. Ідеальна альтернатива – незалежні фахівці, що не зацікавлені в розкраданні врожаю. Тож тотального Вам контролю й гарного врожаю!