Точка зору

Як пришвидшити відновлення статевої циклічності у корів

Валерій Лотоцький
експерт із розведення та відтворення

Чим раніше після отелення в корови відновлюється повноцінна статева циклічність, тим вище рівень заплідненості після першого осіменіння.

Так, компанія MSD наводить результати досліджень: якщо в тварини до першого осіменіння не було жодного статевого циклу, на її запліднення витрачається 2,6 спермодози; тоді як на запліднення корови з чотирма статевими циклами до першого осіменіння – лише 1,6 спермодози.

Власне це і є одним із ключів до організації ефективного відтворення. Яким же чином можна пришвидшити формування жовтого тіла та відновлення статевої циклічності?

Для цього доцільно використовувати препарати гонадотропін-рилізинг-гормонів (гонадон, сурфагон, оварелін, фертагіл, бусол та інші) з 35-ї доби після отелення. Вони сприяють фолікуло- та лютеогенезу, залежно від стану яєчників. Якщо є фолікули діаметром понад 1,5 см, відбувається їхня овуляція або атрезія з формуванням упродовж 5-7 діб жовтого тіла, що забезпечить виробництво прогестерону та нормалізує статеву циклічність.

Якщо ж таких фолікулів немає, необхідно стимулювати ріст фолікулярної хвилі з наступним їхнім дозріванням. Так забезпечується раннє формування жовтого тіла, що сприяє повноцінному дозріванню яйцеклітин і підвищує заплідненість і за осіменіння після виявлення оптимального часу при спонтанній стадії збудження статевого циклу, і за використання гормональних препаратів для стимуляції чи синхронізації статевої циклічності.

За обмеженості ресурсів доцільно збільшити період добровільного очікування до 80-100 діб – не поспішати застосовувати схеми стимуляції та синхронізації. Так реально осіменити більшу кількість тварин за спонтанним проявом стадії збудження статевого циклу й отримати вищу заплідненість.

Якщо ж немає можливості завезти сперму або відсутній спеціаліст зі штучного осіменіння, доцільно вдатися до природного осіменіння. Звісно, воно має низку недоліків: збільшення ризиків інбридингу, перенесення інфекційних захворювань, травматизму, але за таких умов це – єдиний спосіб запліднити корів на фермі.

Для зниження ризиків бажано відбирати бугая з благополучного щодо інфекційних захворювань стада. За можливості враховувати походження. Але навіть якщо отриманий молодняк доведеться вибракувати, продуктивність у основного стада буде збережено.

За вільного осіменіння (коли плідник постійно перебуває в стаді) за одним самцем закріплюють 30-50 корів. За ручного парування (коли бика дозовано відпускають до тварини в охоті і після парування вилучають) навантаження можна збільшити до 120 голів.

Застосовувати гормональні препарати на тваринах у стаді, де перебував бугай, можна лише після УЗД тільності через 30 діб після вилучення плідника.

Нагадаємо, своєчасне запліднення корів потрібне не лише для отримання ремонтного молодняку, а й для забезпечення виробництва молока. Під час війни – неповноцінної годівлі, порушення графіку доїння, зменшення тривалості фотоперіоду, вибухи, поширеність анафродизії може зрости до 100%.