Точка зору

Ягідні плантації активно закладають попри війну

Тарас Масловатий
менеджер ТОВ «ФруТек»

Цього року дещо змінилася кон’юнктура ягідного ринку. Певні зміни були вимушено продиктовані війною, а деякі – ринком, наприклад минулорічною рекордно високою ціною на ягоду малини для заморозки.

Минулого року виробникам малини часом було навіть більш вигідно та простіше здати оптом на заморожування високоякісну ягоду яка першочергово призначалася для свіжого ринку. Цьогоріч ціна на малину для заморожування дещо нижча ніж минулого року, проте все ще залишається достатньо високою і вигідною для виробників.

Враховуючи девальвацію національної валюти, в найближчі декілька років ціна в гривні на малину для заморожування скоріше за все зберігатиметься на високому рівні, навіть за умови якщо ціна в валюті на світовому ринку буде дещо знижуватися.

Висока ціна на малину для заморожування спонукала виробників в поточному сезоні суттєво нарощувати площі насаджень під цією культурою. Найвищий попит спостерігався саме на ремонтантні сорти, ягода яких призначена в першу чергу для потреб промислового заморожування та переробки, такі як Джоан Джей, Полана, Полка, Хімбо-Топ та інші.

В даній ситуації важливо розуміти, що ризик того, що вітчизняні виробники обвалять ціну на внутрішньому ринку, заклавши суттєві площі нових промислових насаджень малини є мінімальним. В першу чергу це пов’язано з тим, що ціна на внутрішньому ринку на заморожену малину корелює та безпосередньо залежить від ціни на світовому ринку, в якому частка української малини є відносно невеликою. Тому не варто боятися того, що Україна власною продукцією перенаситить світовий ринок замороженої малини в перспективі найближчих декількох років. 

Розуміючи це, виробники і надалі планують закладання значних площ нових плантацій малини на 2023 рік з основним акцентом на заморожування/переробку. При цьому дуже важливим є правильний вибір сорту. 

Коли мова йде про заморожування – ключовим завданням виробників має бути досягнення максимально високої врожайності при мінімальних витратах на її вирощування. В першу чергу, важливо щоб ягода не розсипалася при заморожуванні, а далі вже залежно від потреб конкретного переробного підприємства виробникам можуть пропонувати дещо вищу ціну за ягоду певного кольору, розміру, форми або сорту.

При цьому, смак ягоди для потреб заморожування зазвичай не має особливого значення, тому для цього не варто закладати насадження десертними сортами, які часто потребують більших інвестицій в технологію вирощування і при можуть мати дещо нижчу врожайність, ніж сорти які призначені виключно для заморожування.

Чорниця садова, яку також називають лохина, вже декілька років поспіль стабільно займає одну з лідерських позицій серед ягідних культур за площами нових насаджень. Цей рік не став винятком.

Варто зазначити, що чорничний бізнес має достатньо високий поріг входу, оскільки потребує серйозних капіталовкладень на етапі закладання нового насадження – основні витрати спрямовані на підготовку ділянки та садивний матеріал. Посадки більшості цьогорічних плантацій планувалися та готувалися ще з минулого року, тому нові ділянки чорниці садової (лохини) все ж були закладені в цьому сезоні в весняно-літній період, попри війну. 

На осінь поточного року, а також вже на наступний 2023 рік заплановано ряд нових проектів по закладці насаджень цієї культури та вже розпочато підготовчі роботи. Мова йде переважно про виробників з північних, центральних та західних регіонів України.

По суниці садовій, яка ще не так давно була чи не основною ягідною культурою в Україні, в цьому році спостерігалося суттєве скорочення площ нових насаджень. Це відбулося вимушено та пов’язано, на превеликий жаль, з війною. 

Справа в тому, що значна частина основних виробників суниці садової в Україні сконцентрована на Півдні на тимчасово окупованій території, а також на суміжних з нею регіонах де цьогоріч відбувалися та досі тривають активні бойові дії – Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Донецька області. 

Навесні, виробники з цих регіонів, які попри війну виявляли бажання виконати посадку не змогли фізично завезти садивний матеріал в свої регіони через тимчасову окупацію і не виконали посадки. Оскільки посадка насаджень суниці садової переважно відбувається навесні, частина виробників з центральних, північних та західних областей України відмовилися від планів посадки навесні 2022 року, не встигнувши швидко оговтатися від початку війни, та все ж зважитися на посадку в умовах війни. 

А вже влітку, коли виробники виявили бажання та готовність закладати нові насадження – вже було пізно садити і в результаті сезон втрачено.

Загалом, суниця садова зазнала одних з найбільших втрат через війну серед ягідних культур. Через це у найближчий рік-два в Україні може спостерігатися дефіцит ягоди суниці садової, що в свою чергу має призвести до росту ціни на неї. 

Скоріше за все, нарощування площ під суницею садовою в центральних, західних та північних областях України в 2023 році навряд чи зможе повністю компенсувати дефіцит ягоди з Півдня України.

Наразі виробники суниці садової планують розширення площ під цією культурою в 2023 році, прогнозуючи підвищену ціну на ягоду в найближчі роки.

Серед так званих нішевих ягідних культур найвищим попитом користується жимолость та ожина

Ці культури рідше закладаються як основні, найчастіше їх висаджують господарства, які мають основну культуру лохину (чорницю), малину, суницю садову або насадження кісточкових чи плодових. Виробникам нішеві культури цікаві в першу чергу тим, що вони дозволяють їм розширити асортимент продукції, збільшити період її постачання, а також для забезпечення роботою працівників в періоди, коли їхня основна культура не потребує залучення значної кількості трудових ресурсів.

Завдяки сучасним досягненням світової селекції на ринку з’явилися нові високопродуктивні промислові сорти жимолості (переважно канадська селекція) та десертні сорти ожини (наприклад Натчез та Уошита), впровадження яких в Україні в середньостроковій перспективі мало б сприяти популяризації цих культур та їх поступовому переходу з розряду виключно нішевих ягідних культур до розряду основних.

Варто також зазначити, що вагомим стимулом для закладання нових промислових насаджень ягідних культур (малини, лохини, суниці садової, жимолості, ожини та інших) в поточному та попередніх роках були державні програми з підтримки сільськогосподарських виробників. 

Цьогоріч діє державна ґрантова програма з часткового відшкодування вартості садивного матеріалу яка передбачає можливість закладання нових насаджень в поточному сезоні та в наступному 2023 році.

Окрім вирощування та постачання високоякісного сертифікованого садивного матеріалу ягідних культур кращих сортів світової селекції підприємство ФруТек займається випробуванням, реєстрацією та адмініструванням цих сортів в Україні, чим забезпечує доступ вітчизняним виробникам до кращих досягнень світової селекції для отримання найвищих результатів господарювання.

Використання легального сертифікованого садивного матеріалу найвищої репродукції окрім очевидних переваг в вигляді отримання високої урожайності та якості продукції є також дуже важливим для виробників які бажають сертифікувати власне виробництво за міжнародними стандартами, а також мати можливість приймати участь в різноманітних державних програмах підтримки сільськогосподарських виробників.