Точка зору

Від якості молока залежить економічна ефективність ферми

Владислав Ханєєв
експерт із управління здоров’ям ВРХ, доїння корів та зберігання молока, біобезпеки

Прибутки ферми безпосередньо залежать від бактеріальної забрудненості молока та кількості соматичних клітин (КСК). Від цих показників залежить його ґатунок і, відповідно, ціна.

Крім того, навіть допустимий рівень соматичних клітин може вказувати на захворювання молочної залози на рівні стада та на зниження молочної продуктивності тварин. Тому необхідно постійно контролювати ці показники та, за необхідності, виявляти причини відхилень і вживати коригувальні дії.

Підвищення бактеріальної забрудненості прямо впливає на ґатунок молока та можливість його реалізації. Тому дотримання вимог щодо доїння корів, охолодження та зберігання молока, мийки доїльного обладнання є ключовими для виробників молока.

А от вплив КСК на економічну ефективність молочної ферми більш комплексний. Цей показник відображає стан здоров’я молочної залози корів, а точніше поширення субклінічного (прихованого) маститу. Причини виникнення захворювання досить різні, але зрештою зводяться переважно до впливу бактерій, рідше грибків, фізичних чи хімічних чинників. Джерелами ж збудників маститу можуть бути підстилка, брудна застояна вода, калові маси, інфіковане вим’я. Поширюватися збудники можуть під час або між доїннями.

КСК навіть у допустимих межах (до 400 тис. кл/мл) вказує на інфекцію вимені та зниження молочної продуктивності корів.

За даними National Mastitis Council, починаючи з КСК понад 50 тис. кл/мл, молочна продуктивність знижується. І чим вищий цей показник, тим більші втрати молока через розвиток запального та інфекційного процесів, нехай навіть і прихованих.

На основі розрахунків National Mastitis Council створено калькулятор втрати надоїв молока та економічних збитків ферми через збільшення КСК. Ним може скористатися будь яке господарство, ввівши свої вихідні дані. Відповідно існує загальний план щодо покращення здоров’я вимені:

1. Визначення цілей щодо стану вимені.

2. Належні процедури доїння.

3. Підтримання чистоти навколишнього середовища.

4. Належний догляд та використання доїльного обладнання.

5. Належне лікування клінічного маститу під час лактації.

6. Ефективне управління сухостійними коровами.

7. Забезпечення біозахисту проти інфекційних патогенів та вибракування корів з хронічною формою.

8. Якісний облік.

9. Регулярний моніторинг стану здоров’я вимені. 10. Періодичний перегляд програми профілактики маститу.