Точка зору

Вектор зростання

Михайло Кришко
директор BEDNAR в Україні та Молдові

Після відчутного падіння продажів в Україні у 2022 році, 2023-ій став для компанії BEDNAR по суті роком відновлення на українському ринку. У грошовому еквіваленті продажі в нас зросли на 68%, порівняно з 2022-м, а в кількісному – на 57%. Така різниця у відсоткових показниках пояснюється вищим попитом на дорожчі агрегати, такі як посівні комплекси. А найбільш популярними серед українських аграріїв за підсумками 2023 року стали дискатори SWIFTERDISC, глибокорозпушувачі TERRALAND, компактори SWIFTER та зернові сівалки OMEGA.

З одного боку це позитивна динаміка, з іншого ж – ми лише повертаємося до показників 2020-21 років. Та якщо в цілому ринок ґрунтообробної техніки в Україні у 2023 році продовжив просідати, ми натомість продемонстрували зростання, відповідно, й частка в наших сегментах на ринку збільшилася з 10% у 2022 році до 16% – у 2023-му.

Ми часто намагаємось пливти проти течії, тож навіть попри те, що загалом по ринку сільгосптехніки 2024 року не очікується зростання, BEDNAR має дуже амбітні плани по збільшення продажів на українському ринку. План мінімум на 2024-ий – вийти показники які були до повномасштабного вторгнення і перевищити їх. Вважаю, маємо чимало чинників, які допоможуть втілити це в життя. Зокрема, компанія випустила низку новинок. Наприклад, сім нових та вдосконалених продуктів були представлені на виставці Agritechnica в Ганновері і деякі з них уже замовлені українськими аграріями і навіть підписана частина контрактів.

Уже на цю весну маємо замовлення на дві сівалки MATADOR, призначені для сівби за технологією strip-till. До слова, в Україні зростає попит на такі ресурсоощадні технології, адже вони дають змогу оптимізувати витрати на вирощування культур. Також маємо в планах поставити на український ринок сівалку EFECTA CM 12000 з 12-кубовим бункером та DIRECTO NO 6000 для прямого посіву. Також помітили в аграріїв інтерес до стерньового культиватора FENIX Profi. Тобто з наших новинок уже чотири очікуються на українських полях цього року.

Ще одна перевага техніки BEDNAR, важлива саме для українських сільгосппідприємств у цей час – можливість оптимізувати процеси завдяки великій кількості виконуваних операцій за один прохід. Компанія вже давно підтримує таку філософію – робити агрегати максимально функціональними та продуктивними. Наприклад, дискатор SWIFTERDISC – це не просто дискатор, який лущить стерню. Його можна використовувати і як передпосівний культиватор, так як він має ряд конструктивних особливостей та спеціальні диски, що дозволяють витримувати задану робочу глибину та створюють посівне ложе. Також на SWIFTERDISC можна встановлювати висівний апарат Alfa Drill для сівби сидератів або ріпаку, і навіть вносити добрива.

Зернова сівалка OMEGA також може бути універсальною: окрім зернових, нею сіють і ріпак, і сою, і нут, а в деяких господарствах навіть сіють соняшник і виходять на врожайність, як і з просапною сівалкою. Крім того, вона може сіяти як за класичною технологією, так і за мінімальною та навіть по легкому «нулю».

Наші компактори SWIFTER виконують до дев’яти операцій за один прохід, а глибокорозпушувачі TERRALAND можуть вносити добрива, і ми чи не єдині, хто просуває цю технологію в Україні. Якщо вносити добрива в ґрунт з одночасним розпушуванням, економія на добривах – 20-40%, порівняно з розкиданням класичним способом. Також економиться пальне. А модель Profi має додаткову батарею дисків, що подрібнюють грудку та вирівнюють поверхню ґрунту, тобто після нього навесні можна одразу закривати вологу і сіяти.

Перевага BEDNAR і в ціновій політиці, адже за високої якості техніки ми маємо відносно демократичні ціни, якщо порівняти з основними конкурентами. До того ж останнє підняття цін на наші агрегати було у червні 2022 року, коли різко зросла вартість сталі та енергоносіїв. Але з того часу ціни ми не збільшували і у 2024 році не плануємо. Думаю, нам вдасться втримати ціну завдяки більш вигідним тендерам на матеріали та падінню цін на енергоресурси, якщо, звісно, не виникне нової глобальної проблеми.

І ще плануємо на 2024 рік розширити штат співробітників компанії в Україні та вже на фінальному етапі рішення щодо розширення гарантії для українських аграріїв. А ось розширювати дилерську мережу в сезоні 2024 року не плануємо, адже сподіваємось, що наші офіційні дилеру будуть активно та ефективно працювати, чого ми їм щиро і бажаємо. Цікаво, що у 2022-23 році в нас серед лідерів продажів прифронтові області – Сумська, Харківська, Дніпропетровська та інші області, тобто ті, що перебувають у гіршій безпековій ситуації. З одного боку, думаю, це пояснюється активністю дилерів, з іншого, – можливо, зберігати зерно в цих областях ризиковано, тож фермери швидше його продають і швидше інвестують. Утім, це лише припущення, але факт залишається фактом.

В цілому станом на зараз на ринку ґрунтообробної техніки в Україні ми посідаємо друге місце, а серед імпортерів зернових сівалок увійшли в п’ятірку лідерів. Це гарні показники, але ми на цьому не зупиняємось.