Техніка

Дискові агрегати Bednar стають дедалі популярнішими завдяки високій якості обробітку

Надійні універсали

Надійні універсали

Дискові агрегати відомого виробника Bednar стають дедалі популярнішими завдяки високій якості обробітку й оптимальному балансу ціни та якості.

Якщо раніше дисковий агрегат здебільшого вибирали відповідно до потужності трактора і можливості працювати на певній глибині, то нині доводиться враховувати ще й чимало інших суттєвих опцій і чинників — технологічність і універсальність техніки, баланс ціни та якості, а також кліматичні зміни й інші зовнішні впливи, що можуть стати на заваді стабільності виробничих процесів агропідприємства.

У пошуках своєї моделі

Обирати ґрунтообробні агрегати непросто — в кожному господарстві ґрунтові умови й агротехнології щодо однієї й тієї самої культури можуть суттєво відрізнятися. Щоб домогтися запланованого результату, треба зважати на безліч нюансів. А тим часом малі фермерські господарства, що найбільше обмежені в ресурсах, не можуть дозволити собі купити «всліпу» (аби тестувати новинку на своїх полях протягом одного-двох сезонів) — мусиш добре зважити свої потреби й можливості, щоб придбати надійну універсальну модель.

У такій ситуації був і Володимир Лисенко, керівник ФГ «Вектор-Агро Плюс» із села Ротмістрівка Смілянського району Черкаської області, коли обирав дисковий агрегат для лущення стерні та передпосівного обробітку.

Господарство має в обробітку 700 га землі й вирощує зернові культури, кукурудзу, соняшник і деякі нішеві культури. Цьогоріч планують сіяти озимий горох, бо клімат стає дедалі теплішим і посушливим, що змушує збільшувати частку саме озимих культур.

Оскільки кліматичні умови змінюються дуже стрімко, нині на землях центральної Черкащини — як у Степу. Для кукурудзи й сої вологи бракує, тому сівозміна складається здебільшого з озимих культур, а з ярих зостався соняшник. Відповідно, озимий ріпак висіватимуть тільки за наявності дощу. Якщо вологи не буде, сіяти також не будуть. Звісно, що в таких умовах треба змінювати технологію, забезпечувати ефективніше і швидше виконання технологічних процесів.

Шукаючи дисковий лущильник, керівник насамперед звертав увагу на можливість якісно працювати в різних умовах: як навесні під час передпосівної підготовки, так і влітку й восени, коли в ґрунті обмаль вологи.

Агрегат Bednar зацікавив своїми оригінальними дисками. Це так звані А-диски, що мають досить агресивний дизайн, гострі зуби, а також рельєфну поверхню, завдяки якій відбувається активніше перемішування верхнього шару ґрунту з рослинними рештками. Крім того, агрегат оснащується подрібнювальним котком рослинних решток, який установлено попереду дискових секцій. Це дає можливість ефективно працювати по стерні твердостебельних культур, таких як ріпак, кукурудза й особливо соняшник.

Висока якість і мінімум зусиль

Цією весною агрегат привезли в господарство на демонстрацію, під час якої він готував ґрунт до сівби по оранці. Пізніше після збирання ячменю і пшениці агрегат лущив стерню й готував ґрунт до сівби ріпаку. Отримана якість обробітку повністю відповідала очікуванням, тому вирішили його придбати. До речі, крім агрегата Bednar розглядали ще три варіанти від відомих світових виробників. Однак саме Bednar SWIFTERDISC XO_F сподобався найбільше.

Агрегат має ширину захвату 6 м і працює з трактором DeutzFahr X720 потужністю 270 к. с. Під час роботи витрати пального становили 6 л/га. Потужності трактора цілком вистачає: виробник стверджує, що для 6-метрового лущильника достатньо трактора потужністю 220–240 к. с. залежно від умов роботи. Денна продуктивність (8–10 год) становила 50–60 га за робочої швидкості 14–15 км/год.

Перші враження власника від роботи агрегата — це якісне перемішування рослинних решток в результаті роботи А-дисками з рельєфною поверхнею. В усіх конкурентів диски мають гладку поверхню, що не дає такого ефективного підняття ґрунту. Великий трубчастий коток виконує зворотне ущільнення й частково руйнує грудку. Штригельна борона на ресорній підвісці розташована позаду котка й рівномірно розподіляє скупчення решток, які виникають у місцях розворотів або зупинок комбайна.

Під час випробувань працювали на глибину від 3 до 12 см, тож було доведено на практиці, що агрегат може виконувати якісний передпосівний обробіток мінімального шару ґрунту, а також застосовуватися для ефективного підрізання й перемішування решток із ґрунтом.

Щоденне обслуговування триває мінімум часу і потребує тільки змащення шарнірних з’єднань. Усі підшипникові вузли закритого типу, тому періодичного обслуговування не потребують.

Коли всі опції в балансі

Мабуть, мало, коли буває так, що під час вибору ґрунтообробних агрегатів не виникає певних обмежень технічного або організаційного плану. Наприклад, у СТОВ «Світанок», село Хрестителеве Чорнобаївського району, що на Черкащині, таким чинником стала потужність трактора, з яким мав працювати дисковий агрегат.

Головний інженер підприємства Сергій Шуть розповів, що під час вибору дискового агрегата передусім звертали увагу на якість ґрунтообробітку на різній глибині. Після вивчення пропозицій ринку запросили представників Bednar і ще одного відомого виробника зробити на їхніх полях демонстрацію техніки. За результатами роботи оцінили, як техніка підрізає та змішує пожнивні рештки з ґрунтом.

Щоправда, трактор John Deere 8310 R, що планували агрегатувати з дисковою бороню, мав дещо меншу потужність (310 к. с.), ніж потрібно. Тому, щоб не витрачати кошти на заміну трактора, почали ретельніше придивлятися до енергозатрат агрегатів. Наприклад, дещо раніше в сусідньому господарстві довелося побачити роботу дискової борони ще одного відомого виробника. Однак цей варіант одразу відхилили через надто велику потребу в потужності трактора.

Врешті зупинили вибір на дисковій бороні Bednar Atlas_Profi. Вона вже два тижні працює на полях після збирання зернових, виконуючи лущення стерні. Залежно від умов і потреб глибина обробітку сягає 8–12 см. Глибше працювати не планують, бо основний обробіток полів — це оранка. Річне навантаження планується 1500–1700 га.

Дисковий лущильник SWIFTERDISC XO_F призначений для інтенсивного обробітку стерні або передпосівної підготовки посівного горизонту на високих швидкостях. Завдяки новому розташуванню транспортної осі (всередині рами) зросла стабільність агрегата і зменшився радіус розвороту.

Лущильник оснащено двома рядами стандартних дисків або А-дисків діаметром 520 мм (560 мм), заднім ущільнювальним котком (на вибір пропонується понад 10 варіантів), штригельною бороною, вирівнювальною планкою або подрібнювачем рослинних решток Trash Cutter у передній частині. Також як опція пропонується обладнання для висіву проміжних (сидеральних) культур. Спеціально сконструйований А-диск дає змогу ефективніше лущити й перемішувати рослинні рештки. А-диски мають спеціальний профіль, який по колу оснащено великою кількістю гострих «зубів» (вони легко проникають в усі типи ґрунтів, краще ріжуть і перемішують велику кількість грубих рослинних решток). Форма А-дисків дозволяє перемішувати ґрунт у кілька разів ефективніше проти стандартного зубового диска. З кожним обертом А-диск захоплює землю і піднімає її на поверхню, де і відбувається перемішування.

Диски кріпляться до рами попарно на окремих стійках із системою захисту на гумових еластомірах. Завдяки цьому рішенню відстань між стійками становить 50 см, що означає більше простору для проходження рослинного матеріалу. Агрегат може працювати відразу після проходу комбайна, якщо на полі залишається солома. Для запобігання утворенню ґрунтових валків по краях загінки агрегат SwifterDisc може бути оснащено додатковим бічним заслоном (диском). У результаті досягається суцільна рівномірність обробітку по всій площі поля.

Компанія BEDNAR пропонує надзвичайно великий модельний ряд дискових лущильників Swifterdisc: всього 15 різних моделей! Навісні моделі — з робочою ­шириною від 3 до 5 м, напівпричіпні — з робочою шириною від 4 до 18 м, для тракторів потужністю від 110 і до 600 к.с      

ATLAS AO_PROFI — це компактна коротка дискова борона надміцної конструкції, яка застосовується як для мінімальної технології (працює з великою кількістю рослинних решток), так і для традиційної технології обробітку ґрунту. Основними перевагами агрегата є X-подібне розташування дисків та інтегрована транспортна вісь, що дозволяє агрегату працювати точно по осі руху трактора без зміщень. Це дає змогу повною мірою застосовувати навігацію для точнішого обробітку. Диски розміром 620 × 6 мм дозволяють обробляти ґрунт на глибину до 16 см з інтенсивним перемішування рослинних решток. Усе керування гідравлікою ATLAS проводиться з кабіни трактора. Робоча глибина може бути задана з трактора з використанням простого дисплея. Завдяки масивній міцній рамі можна виконувати глибокий післяжнивний обробіток полів. До того ж тільки за один прохід досягається висока якість обробітку, навіть за великої кількості рослинних решток. Висока швидкість роботи зменшує витрати й допомагає дотримуватись термінів сівби і збирання врожаю. Постійний пружинний захист дисків не вимагає обслуговування і зменшує ймовірність критичних пошкоджень. Atlas AO_Profi може бути обладнаний переднім різальним котком Trash Cutter, який працює по всій ширині захвату агрегата.

Компанія BEDNAR пропонує великий модельний ряд дискових борін Atlas_Profi: всього 5 різних моделей! Навісні моделі —
з робочою шириною 3 та 3,5 м, ­напівпричіпні – з робочою шириною 5, 6 та 12,4 м, для тракторів потужністю від 150 і до 600 к. с.

Коментарі

«Зважаємо на ефективність»

Володимир Лисенко, керівник ФГ «Вектор-Агро Плюс»

— Я не дотримуюся думки, що більшість техніки в господарстві має бути від одного виробника. У кожної компанії є вдалі продукти, тому ми намагаємося брати тільки найкраще. Враховуючи невеликий розмір господарства, нам доводиться ретельніше рахувати гроші. Якщо великі підприємства й агрохолдинги мають змогу випробовувати будь-яку техніку без помітного впливу на їх фінансовий стан, то для нас кожне придбання — це відповідальний крок. Обмежені фінансові можливості накладають свій відбиток на наш вибір і спонукають шукати техніку з необхідними характеристиками та доступною ціною. Гроші нам із неба не падають, доводиться їх заробляти важкою працею. Отже, передусім зважаємо на ефективність інвестицій і намагаємося заощаджувати там, де це можливо.

«Агрегат показав себе з найкращого боку»

Олексій Чорноус, регіональний представник NFM-Агро

— Представники СТОВ «Світанок» обирали дисковий агрегат, здатний не просто лущити стерню, а й повноцінно дискувати. Важливою умовою була можливість працювати із трактором потужністю 310 к.с. Коли ми привезли наш агрегат на випробування, він показав себе з найкращого боку. Як результати роботи, так і технологічність загалом перевершували конкурентів. Тому перевагу віддали саме дисковому агрегату Atlas.

«Переваги побачили в роботі»

Павло Бірюков, регіональний менеджер ТОВ «АМАКО УКРАЇНА»

— Однією з переваг агрегата є агресивний диск. Починали демонстраційні випробування по поганих сходах кукурудзи — їх треба було знищити й виконати сівбу повторно. Однак це були легкі умови для агрегата, тому й було вирішено провести ще одну демонстрацію по стерні пшениці та ячменю. Демонстрували свою роботу й інші агрегати, однак робота техніки Bednar сподобалася найбільше.

«Простий у налаштуваннях і в роботі»

Анатолій Крайовий, механізатор СТОВ «Світанок»

— Щойно ми отримали Atlas_Profi, одразу ж розпочали обробіток ґрунту після збирання зернових культур. Порівнюючи з дисковим агрегатом іншого виробника, яким ми також працюємо, Bednar Atlas значно краще перемішує рослинні рештки й не забивається. Оскільки диски переднього та заднього рядів мають вирізи, можна встановити глибину обробітку 6 см і повністю підрізати стерню. Диски встановлено на окремій підвісці, а не батареями, що дає змогу якісно обробляти нерівні ділянки поля. Наприклад, колії від обприскувача дискова батарея не зможе нормально розпушити. В агрегаті Atlas такого не буває, диски дістають ґрунт навіть у коліях й інших нерівностях поля.

Глибина налаштовується з кабіни водія  за допомогою гідравліки.. Для цього не потрібно виходити з кабіни. Наприклад, коли рухаєшся краєм поля, де площа нерівна, буває, що треба збільшити глибину обробітку. Відповідно, натисканням однієї кнопки глибина змінюється до потрібного рівня. На агрегаті встановлено індикатор, який показує поточне значення глибини обробітку. Його добре видно з кабіни. Зараз встановлена глибина 6 см, робоча швидкість становить 12 км/год. За 10 годин 6-метровим агрегатом встигаємо обробити 40–50 га. Усе залежить від глибини — трактор не дуже потужний (310 к. с.), тож за більшого навантаження не завжди вдається працювати на високій швидкості. Якби поля були горбисті, можливо, знадобився б потужніший трактор, а так вистачає й цього. Витрати пального — 8–9 л/га за глибини 8 см.

Для щоденного обслуговування агрегата достатньо 15 хв: змащуються шарнірні з’єднання й інші місця, передбачені заводом-виробником. У перший же день в усьому розібралися. Взагалі агрегат досить простий і в налаштуваннях, і в роботі.

Владислав Олійник

bednar.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ