Точка зору

В умовах невисокої ціни на огірки на перший план виходить якість продукції

Сергій Соколов
Фермер, с. Водяне, Запорізька обл.

Цієї осені гуртова ціна на огірки невисока, вона просідала до 2–3 грн/кг, й на те є кілька причин. У нашому регіоні на другий оборот огірків посіяли значно більше порівняно з минулим роком. По-перше, фермерів привабила хороша ціна на овоч, яка трималася влітку. По-друге, деякі виробники перейшли на огірки через вимушену відмову від томатів, які атакує новий для нас шкідник Tута абсолюта. 

Я маю 2 га плівкових теплиць, вирощую огірки в два обороти. Перший оборот починаю 25-го грудня, коли висіваю насіння на розсаду, другий завершую через рік в ту саму дату, видаляючи останні рештки рослин із теплиці. У вересні в мене почали  плодоносити майже 15 тис. рослин.

Фермери починають заробляти, коли за огірки із закритого ґрунту дають більше 10 грн/кг. Підвищення ціни традиційно відбувається в середині жовтня, коли з ринку йдуть виробники, які не хочуть вкладатися в захист і живлення, а сподіваються лише на матінку-природу. У таких тепличників плодоношення рослин триває недовго.

Моє завдання – протримати рослини в доброму стані до грудня, адже зазвичай найкращий заробіток у другому обороті дає продаж плодів в кінці осені й на початку зими. Для цього вирощую непримхливі гібриди, які вирізняються підвищеною стійкістю до кладоспоріозу, борошнистої роси, вірусів, а врожай віддають стабільно, навіть за стресових умов.

Намагаюся  забезпечити рослинам гарний догляд: коли про них добре піклуєшся, то вони добре й віддячують. Збалансоване живлення –– це обов’язково, тоді рослина не схильна скидати зав’язь, плоди добре наливаються, набирають вагу.   

Також для мене важливий товарний вигляд плодів, адже мої огірки гуртовики постачають до торговельних мереж. Плоди мають бути однорідними, циліндричної форми, шипуватими. У нас на 3 тонни огірків може бути максимум 3 кг вибракуваних плодів, які ми відсортовуємо під час складання в так звані ящики-бананки. Клієнти-гуртовики з нашої тари пересипають плоди в складані ящики, в яких вони добре провітрюються, одночасно інспектуючи кожен огірок. Претензій від покупців немає, навіть навпаки: мої огірки знають. Тож за умов, коли ринок перенасичений, на якість варто звертати особливу увагу.