Точка зору

В найжорстокішу посуху сади допомагають втриматися на плаву фінансово

Олександр Терзі
комерційний директор ТДВ «Комсомолець», Одеська обл.

Минулого року в найжорстокішу посуху нам допомогли втриматися фінансово на плаву багаторічні насадження. Поясню як. З однорічними була просто катастрофа. Якщо в Центрі й на Півночі вдарило більше по ярих культурах, а озимий клин вони прибрали з непоганою врожайністю, то Південь постраждав по всіх фронтах, навіть ті господарства, які були на зрошенні. Урожай винограду був нижче середнього: столового — від 3,5 до 5 т з гектара.

Цього року сподіваємося на вищу врожайність, але і перевантажувати молоді насадження не хочемо, тобто 7–8 т/га, не більше. Хоча вже цього року в нас є можливість завантажити рослини і на 10–12 т, але тоді ми просто віднімемо у винограду роки життя через перевантаження. Тут не можна помилитися. Якщо на однорічних ціна такої помилки — один урожай, то на багаторічних роки, а то і взагалі життя самої рослини. Словом, краще менше та краще.

А загалом по нашому регіону прогнози на майбутній урожай погані: 3–4 т/га, максимум 5 т/га. І це на рослинах 15-го року вегетації. Через посуху, особливо, у тих, хто вирощує на богарі, вхід у зиму був жахливий і стояло питання виживання винограду.

Коли у нульвоих виробництво технічного винограду стало збитковим, ми почали саджати зерняткові і кісточкові і не прогадали.  Цього року прибирання розпочнеться пізніше — напевно, 10–15 червня через пізнє цвітіння і триватиме до початку жовтня. Поступово будемо переходити від черешні до абрикоси, персика, сливи, винограду, яблука. По суті, це конвеєр завдовжки в чотири місяці, який дає постійний дохід.

Взагалі розвиток багаторічних рослин в нашому краї — це благо. Це створення нових робочих місць. Порівняйте: раніше, ще в радянські часи, одна людина могла якісно обрізати 4–5 га винограднику, вони працювали цілий рік. Розділіть 10 тис. гектарів на п’ять — це 2 тис. робочих місць. Зараз у нас постійний персонал — 92 людини, з них у рільництві зайняті (від механізатора до рільничих бригад) 80%. Плюс сезонники. Є спеціальні виноградні бригади, є й окремі фахівці з обрізування і нормування в саду, зокрема скоро персики будемо проріджувати і нормування робити.