Точка зору

Українці перезапустили експорт яблук

Володимир Гуржій
керівник компанії USPA Fruit

Навіть до війни внутрішній ринок яблук мав не кращу кондицію (з погляду споживаності і цін). Нині він перебуває у рамках «військової економіки» – і цим все сказано. Логістика обмежена ліквідністю транспорту та географією поставок усередині країни, і дуже дорога; деякі РЦ розбомблені.

Найбільш проблематичним був початок війни: 7 контейнерів із яблуками УСПА Фрут, які на 24 лютого перебували в порту Одеси, були відчужені на користь України. Багато контейнерів були в морі, і треба було вигадати, як нашим імпортерам отримати товар без оригіналів документів. Ми шукали нові логістичні рішення, щоб мати змогу експортувати. Або випуск оригіналів документів був неможливий, або логістика оригіналів дуже складна. За рахунок відкритості схеми роботи експортера — імпортера, а також іміджу обох сторін вдалося провести митне очищення за копіями документів.

Україна заморозила експортерам повернення ПДВ, а для багатьох із них прибуток лежить саме у частині ПДВ. Для нашої компанії це майже 20% обороту. Не отримуючи повернення ПДВ, а це гроші, які експортер уже витратив при формуванні партії товару для експорту, економіка підприємства отримає мінус у робочому капіталі, а це близько 20% за останні приблизно два місяці. Якщо це трейдинговий бізнес, де оборот робочого капіталу короткий, є ймовірність, що заморозиться близько 20% всього робочого капіталу.

Проте я не хотів би нагнітати, адже всі учасники ринку й так перебувають у складній ситуації. Але вона контрольована. Ми продовжуємо виконувати взяті він зобов’язання, перезапускаємо експорт. Усі чекаємо на закінчення війни, боремося, хто на полі бою, хто в економічному форматі.

Хотів би попросити виробників яблука, по можливості, брати участь у волонтерському русі: яблука все ще дуже багато, а в Україні є багато тих, хто потребує продовольчої допомоги. Ми допомагаємо в організації ланцюга постачання таких вантажів.