Точка зору

У цукрової кукурудзи перед зерновою знайшли низку переваг

Юрій Анатольєв
директор СТОВ ім. Шевченка, Кіровоградська обл.

Загальний земельний банк нашого господарства у Олександрійському районі Кіровоградської області становить 3100 га. Із них під кукурудзу на зерно у різні роки віддаємо від 800 до 1000 га. Під цукрову –– куди менше, від 10 до 15 га, та, вважаю, це лише початок. 

Технологічні відмінності щодо вирощування цукрової у порівнянні з зерновою незначні. Приміром, вона більш вразлива до надлишку гербіцидів та більш чутлива до температури ґрунту під час висіву. Якщо зерновій достатньо 7–8 °С, то цукровій потрібно 10 °С і більше. Але цей, здавалося би недолік, є першою перевагою солодкої кукурудзи. Вона рідше попадає під весняні приморозки. 

Дочекавшись потрібної температури в першій декаді травня, без зволікань виводимо сівалку в поле. Нам важливо, щоб насіння й сходи використали ґрунтову вологу по максимуму, адже живемо в посушливій зоні, надія на рясні опади примарна, а поливу не маємо. Щоправда, у червні дощило. А коли в липні стало спекотно, цукрова кукурудза завдяки короткому терміну вегетації уже пройшла період формування качана. Можна сказати, що культура пройшла період екстремальної спеки без негативних наслідків, тоді як на полях зернової кукурудзи рослини просто згоріли й ми зазнали збитків. І це друга перевага цукрової. 

Поки що вдається заощаджувати й на захисті. За три роки вирощування цукрової на жодній рослині хвороб не бачили. Шкідників контролюємо пильно, особливо під час цвітіння. Через солодкість вона приваблює більше совок і блішок, а нам потрібні чисті, товарні качани. Утім, рік на рік не припадає. Якщо в минулому році комахи вподобали наші солодкі качани, то цього обійшлося взагалі без обробки інсектицидами. Якщо все ж таки з’явиться потреба в боротьбі зі шкідниками, розкидатимемо трихограму, як на зерновій.  

Щодо прибутковості. За тонну зернової дають 7000 грн, за середньої по країні врожайності в 5 т/га виходить 35 тис. гривень зиску. Цукрову реалізуємо поштучно: оптова вартість одного качана –– 3 гривні (на початку сезону –– 6 грн), з гектара збираємо до 60 тис. качанів. У грубому підсумку виходить приблизно 180 тис. гривень. Така арифметика відразу підштовхує до думки про збільшення площі вирощування. Не виключено, що так і зробимо згодом. Впровадимо комбайнове збирання й продаватиме свою продукцію ще й на заморожування.  

Гібриди турецької фірми MAY Agro Seed –– надсолодкі Карамелло F1, Мірза F1, Вега F1, які ми обрали для вирощування після кількарічних випробувань, цілком нас влаштовують. Поточного року кожна рослина дала в середньому по 1,5 шт. виповнених качанів. Цей результат вважається цілком прийнятним. Збирання проводимо вручну. Перед продажем перебираємо качани, фасуємо й реалізуємо гуртом для свіжого ринку.