Точка зору

Туреччина – приклад для наслідування у розвитку аквакультури

Юрій Яременко
директор і співвласник компанії «Бестер»

За статистикою, 85% риби, яку українці споживали в 2020 році, – імпортного походження. Ставлення держави до рибної галузі – очевидне.

Спочатку ліквідували Мінагрополітики, а рибну галузь віддали Міненергетики, а потім приєднали до Міндовкілля. Зараз відновлюють Мінагрополітики, і вже лунають цифри, що для цього потрібен понад 1 млрд грн. Якби таку суму влили в галузь аквакультури, ми б здійснили шалений прорив, як Туреччина.

10 років тому в цій країні була ухвалена державна програма розвитку аквакультури. До того Туреччина була серед найбільших світових імпортерів рибних продуктів, бо має багато курортів, а нині вона в ряду найбільших експортерів. Бо за кожний вироблений кілограм форелі, лаврака чи устриць держава платить гроші. Торік понад $3 млрд валютних надходжень Туреччині приніс експорт риби. А за п’ять років вони хочуть подвоїти цей показник. Оце – приклад для наслідування.

Закон «Про аквакультуру» передбачає взяття в оренду частки водойми загальнонаціонального користування (яка виходить за межі одного району), встановлення садкових ліній. А наше господарство вже 4,5 роки бодається з Київською ОДА за право розмістити свої садки у Ржищеві, бо в Трипіллі у грудні минулого року в нас закінчився режим спеціального товарного рибного господарства. І тепер я не маю жодного правоустановчого документу через цих чиновників.

Сьогодні в Україні садкових ліній щонайменше увісімнадцятеро менше, як порівняти з останніми радянськими роками. Тобто їхня кількість наближається до нуля, як і виробництво риби…

Хоча потенціал в України для виробництва риби потужний, в тому числі з урахуванням експорту, – найбільше водойм, найбільший узріз морського узбережжя.

Цього року аквакультуру в Україні вперше внесли до переліку галузей, яким передбачені компенсації з держбюджету – за будівництво об’єктів аквакультури, реконструкцію, закупівлю обладнання, будівництво цехів із перероблення рибної продукції. Ця постанова тільки набула чинності. Ми давно будуємося, тому подаватимемо документи на цю компенсацію, і сподіваємося, що зможемо її отримати.