Точка зору

Ситуація, що складається на ринку через дефіцит зернових, може мати довгострокові негативні наслідки

Вадим Шиян
генеральний директор ГС «Міжрегіональний союз птахівників та кормовиробників України»
Вадим Шиян

Сьогодні в Україні складна ситуація з наявністю зернових культур. Цього року врожай зернових отримали на 13% менший, як порівняти з минулим роком, і загалом це найменший показник за останні роки. Основною причиною неврожаю вважають нетипові природні умови. Така ситуація може негативно вплинути на розвиток тваринництва в Україні не тільки в короткостроковій, але й у довгостроковій перспективі. Ми вже зараз спостерігаємо банкрутство не тільки дрібних фермерських господарств, а й великих холдингів із вертикально інтегрованою системою виробництва. 

Згідно зі статистичними даними Міністерства аграрної політики, станом на 14 грудня 2020 року в Україні зібрано 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур із площі 24,1 млн гектарів. Зокрема, зернових і зернобобових намолотили 65,4 млн тонн з площі 15,3 млн гектарів, що в три рази більше від потреби внутрішнього ринку. Суттєве збільшення ціни на зернові компоненти корму свідчить про негативні тенденції для вітчизняного виробника птахівничої продукції. Цього року ціни зросли. Кукурудза подорожчала на більш ніж 65%, фуражна пшениця — на 57%, соняшниковий та соєвий шрот — на 39% і 42%. Відповідно до цього зросла кінцева вартість комбікормів на 40–45%. Водночас спостерігається подальше зменшення купівельної спроможності населення, ріст безробіття, закриття зовнішніх ринків, ускладнення ситуації через COVID-19. 

За словами багатьох власників птахівничого бізнесу, з листопада 2020 року виробництво продукції вже стало збитковим. І якщо на таку складну ситуацію не відреагує держава і не посприяє мінімізації збитків, то виробники, які вже давно працюють у непростих умовах, змушені будуть піти з ринку, що, своєю чергою, негативно позначиться на економіці країни. 

Окрім складної ситуації на ринку зернових, слід розуміти, що Україна може залишитися зовсім без кукурудзи через те, що не витримується баланс експорту та внутрішнього споживання. Станом на 16 листопада зібрано 22,7 млн тонн кукурудзи з 4,5 млн гектарів за середньої врожайності 50,5 ц/га. Цей врожай виявився набагато нижчим очікуваного і практично найнижчий за всю історію країни. Проблеми з врожайністю, а також зовнішній чинник (зобов’язання перед експортерами) призвели до стрибка цін на цю культуру. 

Зважаючи на таку ситуацію, Асоціації «Союз птахівників України» та «Свинарі України» на початку листопада цього року звернулися до Прем’єр-міністра України з проханням, по-перше, обмежити експорт зерна та кукурудзи, щоб на внутрішньому ринку залишилося достатньо зернової сировини для забезпечення українських тваринницьких та птахівничих господарств, по-друге, впровадити державні гарантії під кредити для викупу зернових, а також зменшити кредитні ставки. Якщо таких заходів не вжити, то найближчим часом не буде чим годувати тварин і птицю.