Точка зору

Скоро уряду доведеться ухвалювати підтримку виробників борщового набору

Олександр Романчук
керівник ФГ «Влада», Рівненська обл.

Я вирощував овочі борщового набору протягом 20 років. Ми їх возили на Київ у мережу супермаркетів «Сільпо» (нині Fozzy Group). Протягом 18 років на цьому заробляли, а минулого сезону нам довелося викинути зі сховища у травні близько 500 тонн овочів. Цього року столові буряки продали, а от що буде з капустою –– невідомо. Добре, що маємо прохолодну затяжну весну, і закарпатська молода капуста ще не достигла. Проте поки ми не задоволені низькою ціною, яку нам пропонують ритейлери. До того ж розраховуються представники Fozzy Group з нами вкрай повільно. Ми за них платимо ще ПДВ, зараз весна, нам треба купувати насіння, а грошей немає! Доведеться брати посівний матеріал у борг. Це вже другий рік так потерпаємо: стільки продали, а коштів з овочівництва нема. Якби було зобов’язання у ритейлера протягом 15 днів розраховуватися з нами, ми включили б ці кошти в податковий кредит –– і все було б по-іншому. А так ми за них платимо ПДВ з проданих овочів, і в кінцевому результаті нічого не маємо. Оце дуже болюче питання.

Друге болюче питання –– раніше ми продавали овочі, і нам це ПДВ йшло на інший рахунок, було дотаційне, так би мовити. Це хороша була справа, це стимулювало виробництво, мотивувало нас до розвитку. А сьогодні ми продаємо і думаємо, як сплатити ПДВ. Держава не має інших механізмів, щоб нам допомогти. Краще б залишили те ПДВ просто на розвиток, але так, щоб ми бачили перед собою мету.

Ми з-за кордону привозимо собі добрива, і я бачу, як щодня в Україну через митницю завозиться 50 фур картоплі. Справа в тому, що через стрибки з цінами ось уже кілька років у державі є проблема з другим хлібом. Тобто все менше господарств хочуть вирощувати картоплю. У зв’язку з цим у нинішньому році навіть запланували програму державної підтримки картоплярства. Завозити в Україну картоплю –– це сором! Ось до чого призводить безглузда державна політика щодо таких невеликих, як ми, господарств! Так, саме безглузда –– я за свої слова відповідаю! І якщо нічого не зміниться, скоро уряду доведеться приймати програму підтримки тих, хто вирощує моркву, цибулю, столові буряки, капусту! Приміром, перед великодніми святами столові буряки в Одесі коштували 20 гривень за кілограм. Але це тільки перед святами! А так ми їх продаємо по 4 гривні за кіло. А капусту –– по 3,20 грн/кг. Хіба на них розбагатієш?

І ще одне. Для всіх зняли ПДВ, зробили 14 відсотків, а для овочівників залишили 20%! Тобто ми ще з тієї капустини по 3,20 грн/кг маємо заплатити 20% ПДВ! Ще 20% віддати державі! За такого ставлення до овочівників хто буде займатися цим бізнесом? Це ж нонсенс! Така ситуація вигідна тим, хто має великі супермаркети. І вони везуть овочі з Греції, Македонії, туди перераховують гроші, замість того, щоб підтримувати вітчизняних сільгоспвиробників. В усякому разі склалася патова ситуація. Для овочівників сплачувати 20% ПДВ –– це ненормально, ми ж продаємо продукцію на внутрішній ринок!

Ми пережили роки, коли капусту продавали по 35 копійок за кілограм, і нам це було вигідно, оскільки держава нам повертала ПДВ. Ми мали інтерес і далі розвивалися, продаючи по 35 копійок. Сьогодні ми продаємо капусту по 3,20–4,0 грн/кг. Усе подорожчало, всі складові технології, за все більше платимо. І вже ця ціна не покриває витрат.