Точка зору

Складний сезон вирощування яблук на Закарпатті

Тетяна Попович
головний агроном компанії «ФайноФрут»

Цей сезон був особливо складним, бо у нас було дуже мало опадів. Від квітня до серпня випало близько міліметрів 20 опадів. Земля була суха, утворилась ерозія ґрунту. Тріщини в ґрунті були такими, що туди можна було не тільки засунути руку та ногу й самому туди залізти. Яблука просто пеклися на сонці. І вже в середині літа мали значну кількість опіків на плодах. Опади пішли запізно, у вересні, коли вже потрібно активно збирати яблука, а в сад неможливо заїхати з технікою.

Чотири дні й ночі лив то дощ, котрого не могли дочекатися півроку.

Через таку тривалу спеку, а потім сильні опади на яблуках сорту Пінова утворилися тріщини. Сильні опади також погано вплинули на якість плодів інших сортів.

У нас в господарстві є система крапельного зрошення. Витрати води на полив були настільки великими, що не вистачало води, яку ми накачували у штучну водойму зі свердловини.

Такого посушливого року я не пам’ятаю за 7 років своєї роботи.

Цього року значно виросли витрати на вирощування. Ціни на добрива стали космічними, подорожчало пальне. В плані овочевої продукції ціни підросли. Думали, що й на яблука буде ціна відповідна. Але ні. Ціни на внутрішньому ринку зовсім низькі.

Тому якісний урожай ми плануємо поставити на зберігання.

Деяку продукцію ми раніше експортували. Потім кілька років продавали на внутрішньому ринку. А цього року плануємо знову спробувати експортувати. Якісне яблуко для цього будемо відбирати. Наприклад Муцу у нас гарної якості, Ред Джонапринц – теж, і калібр крупний. Є хороша Гала, з гарним наливом.

Господарство має 20 га яблуневого саду. Раніше були й кісточкові, але через невдалу ділянку і труднощі вирощування на ній мусили від них відмовитися. У подальшому плануємо посадити черешню.