Точка зору

Щоб бути конкурентним, потрібно мати собівартість свинини 35 грн/кг, та навіть успішні господарства мають 40 грн/кг

Сергій Касьянов
голова ради директорів агрохолдингу KSG Agro

Зростання закупівельних цін на живих свиней слід очікувати вже у ІІ кварталі цього року. За нашими оцінками, закупівельні ціни на живу свинину зростуть із нинішніх 37-39 грн/кг до 44-48 грн/кг.

Для українських аграріїв настали складні часи – як у сегменті рослинництва, так і в тваринництві.  У рослинництві, з одного боку, ціни на продукцію зросли. За даними ФAO, світові ціни на продовольство в грудні 2020 року досягли максимуму за три роки, а індекс цін склав 9,9 пунктів, що на 3,2% більше показника 2019 року.

Але, з іншого боку, аграрії інвестували в добрива, що подорожчали, а ефект від цього був знівельований посушливою ​​погодою, що обумовило нижчий урожай.

Складніша ситуація у свинарів, оскільки через зростання цін на зернові в середньому на 30% подорожчали комбікорми. При цьому серйозну загрозу становить імпорт свинини, що у 2020 році зріс на 17%.

Справа в тому, що на тлі спалаху АЧС у Німеччині й Польщі для європейських постачальників виявився закритим великий і платоспроможний китайський ринок. Тому вони готові продавати свою свинину практично за собівартістю на ринки України й інших наших європейських сусідів.

Українським виробникам така конкуренція не під силу, оскільки європейці отримують дотації від держави. Сьогодні для того, щоб бути конкурентним, потрібно мати собівартість на рівні 35 грн/кг, тоді як навіть в успішних свинарських господарствах вона досягає 40 грн/кг, а в менш ефективних і 45-50 грн/кг.

Водночас за такого зростання собівартості м’ясокомбінати закуповують свинину у свинарів на рівні 37-39 грн/кг. Продавати нижче рівня рентабельності ніхто не буде, тож результат прогнозований – скорочення поголів’я.

За  таких умов ринок свинарства може серйозно очиститися. Швидше за все, не витримають і підуть з ринку дрібні виробники, багато з яких демонструють негативну рентабельність, і середні гравці, які вийшли на нульову рентабельність.

Великою мірою таке очищення буде навіть корисно українському тваринництву: адже виживуть переважно великі виробники – господарства, які мають якісну генетику поголів’я, які інвестують у продовольчу безпеку (заходи протидії АЧС і коронавірусу) на своїх потужностях, які уклали довгострокові контракти зі споживачами і мають власну кормову базу. А вони і працюватимуть стабільніше, і забезпечать українців якіснішою свининою.

Так, завдяки правильно обраній стратегії вертикальної інтеграції, наша компанія має в складі комбікормів вирощені на власних полях пшеницю та кукурудзу, і докуповує виключно премікси – у компанії Cargill. Таким чином маємо нижчу собівартість свинини, як порівняти з тими виробниками, які повністю закуповують корми, що дорожчають, на відкритому ринку. Відповідно наразі наш бізнес має хоч і невелику, та рентабельність.

За прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, виробництво свинини в Україні в 2021 році зросте на 3,1% проти 2020 року – до 740 тис. тонн, а попит перевищить пропозицію на 90 тис. тонн (10,9%). Імпорт свинини, як очікується, протягом року скоротиться на 2,9% – до 100 тис. тонн, тоді як експорт зросте на 20% – до 10 тис. тонн.

Цей прогноз може стати реальністю в тому разі, якщо докласти зусиль щодо зменшення квоти на безмитне ввезення свинини для країн ЄС, що становить 20 тис. тонн на рік.

У січні асоціація «Свинарі України» звернулася до торговельного представника України – заступника міністра економіки Тараса Качки з проханням врахувати цю позицію під час перемовин із ЄС щодо корегування угоди про зону вільної торгівлі.

Ще однією умовою зростання виробництва свинини є відкриття нових ринків для українських свинарів. І до цього процесу має активно долучитися Держпродспоживслужба – з перемовинами з іншими країнами щодо допуску нашої свинини на їхні ринки.