Точка зору

Що нам готує глобальний ринок соняшнику у 2019/20 маркетинговому році

Олександр Маслак
канд. екон. наук, експерт-дорадник, доцент кафедри менеджменту Сумського національного аграрного університету

Соняшник належить до трійки найбільше вирощуваних у світі олійних культур і має значний вплив на загальний олійний баланс. Обсяги вирощування соняшнику поступаються таким олійним культурам, як соєві боби та ріпак.

Загалом очікується, що світове виробництво олійного насіння у 2019/20 МР становитиме 575 млн тонн. Частка соєвих бобів дорівнюватиме 59%, ріпаку — 12%, тоді як соняшнику всього 9%.

За прогнозами USDA, у 2019/20 МР світове виробництво соняшнику становитиме 53,5 млн тонн, що більше від попереднього сезону на 4,2%. Збільшення виробництва відбудеться через зростання врожайності та розширення посівних площ. Так, урожайність очікується близько 2 т/га, що на 2,5% вище за попередній сезон. Посівна площа під культурою досягне 26,6 млн гектарів, що на 1,4% перевищить тогорічний показник.

Більше за попередній сезон на 14,2% зберуть урожай соняшнику у РФ. У свою чергу, країни ЄС-27 збільшать виробництво цього олійного насіння на 2,5% — до 9,8 млн тонн, Китай утримає виробництво на рівні минулого року, а саме 3,2 млн тонн.

Разом із тим в Аргентині очікується виробництво соняшнику на рівні 3,3 млн тонн, що на 13,7% менше тогорічного, у Туреччині — 1,75 млн тонн, що на 2,8% менше. Незважаючи на зростання виробництва соняшнику в основних країнах його виробниках, Україна нинішнього сезону, як і раніше, буде найбільшим світовим виробником цього олійного насіння.

Світове споживання соняшнику зростатиме: поточного сезону попит на це олійне насіння досягне 53,4 млн тонн, що на 4,7% більше проти тогорічного показника. Це вплине на суттєве зменшення світових кінцевих запасів. На завершення нинішнього сезону вони очікуються в обсязі майже 2,6 млн тонн, що на 14,9% менше від попереднього рівня.

Обсяги світової торгівлі соняшником зменшаться. На зовнішніх ринках очікується реалізувати близько 2,8 млн тонн. Світовими лідерами з експорту насіння соняшнику стануть країни ЄС-27, які за прогнозами експортують понад 20%, Росія — 11,7 та Україна — 5,3% загального обсягу зовнішніх продажів. Основними імпортерами соняшнику лишаться Туреччина та країни ЄС-27, які мають наміри придбати понад половину світового експортного фонду.

Поширенішими продуктами переробки соняшнику на зовнішньому ринку є олія та шрот. Соняшникову олію українського виробництва експортують у понад 100 країн, основними покупцями цього продукту є країни ЄС, Китай та Індія.

За прогнозами, виробництво олійного насіння (соняшнику, сої, ріпаку) перевищить 21 млн тонн, що буде приблизно на рівні минулого року, тоді як ще кілька років тому такі показники були недосяжними для вітчизняних аграріїв.

У середньостроковій перспективі суттєвих змін у виробництві олійного насіння не відбуватиметься — загальне виробництво й надалі сягатиме понад 20 млн тонн. До того ж можливе незначне зменшення обсягів і масштабів виробництва соняшнику та збільшення ріпаку й сої. У 2020 році посівні площі соняшнику становитимуть 5,5–5,6 млн га.

На користь виробників соняшнику той факт, що можливості вітчизняних переробників збільшуються з кожним роком, а нині досягли 22 млн тонн на рік. Такий розвиток подій може призвести до стабільного попиту на олійну сировину, проте рівень цін здебільшого залежатиме від ситуації на світовому олійному ринку.

Отже, сприятлива кон’юнктура ринку та привабливий рівень рентабельності стимулюватиме аграрії вирощувати соняшник. Також доцільно дотримуватися сівозмін й агротехнології. Це, у свою чергу, надаватиме можливість отримувати прогнозовані врожаї та належної якості продукцію. Наразі ринку потрібен якісний і недорогий товар. Тож резерви збільшення доходів лежать у ретельному дотриманні агротехнологічних заходів.