Точка зору

«Сади Дніпра» беруться за вирощування груш: перспективи культури в Україні

Станіслав Віленський
заступник голови ради корпорації «Алеф»

«Сади Дніпра» – одна з наймолодших компаній-учасників корпорації «Алеф». Вона була заснована відносно недавно – в 2016 році. Тоді й були закладені перші 30 га яблуневого саду. Зараз площа саду перевищує 100 га, а продукція компанія відома далеко за кордоном – адже «Сади Дніпра» експортують яблука під торговою маркою UApple в такі країни як ОАЕ, Сінгапур, Малайзію та інші країни Азії, Близького Сходу, а також ЄС.

У 2020 році було прийнято рішення відкрити нові горизонти для компанії – розпочати новий напрямок – вирощування груш. Прямо зараз відбувається розбивання нового саду, а навесні почнеться висаджування саджанців.

Груша – одна з найскладніших культур в садівництві, проте в Україні найнижчий показник її вирощування зумовлений низкою додаткових проблем. Такий шкідник як грушева листоблішка, не зовсім сприятливий клімат, але, що важливіше за все, відсутність необхідних знань і навичок.

На полицях українських супермаркетів уже який рік споживачі (і я в тому числі) навряд чи могли побачити такі ж ідеальні груші, як за кордоном. Однакова форма, гарний колір, відсутність дефектів і бурою «сітки» – це все, на жаль, поки що не про вітчизняні плоди.

Саме тому «Сади Дніпра», підприємство, яке показало, що в Україні можна і потрібно доводити технології до ідеалу і тим самим виробляти високоякісні яблука, як за смаковими, так і по візуальних характеристиках, вирішило висадити новий сад –  грушевий.

ПРОГНОЗИ ВРОЖАЙНОСТІ

У перший рік врожаю не очікується. Якщо місцями груші і з’являться, вони будуть забиратися, оскільки це може надати поганий вплив на врожайність наступних років. На другій рік, за попередніми прогнозами, показник врожайності буде в районі 20 т/га, третій – 35-40 т/га, на четвертий рік ця цифра виросте до 50 т/га, а починаючи з п’ятого року, коли плодоношення саду вийде на максимум, врожайність сягатиме показника в 70-85 т/га.

ПРАВИЛЬНИЙ ВИБІР СОРТУ

Основним фактором, коли ми говоримо про вирощування грушевого саду, є правильний підбір сорту. У нашому випадку були підібрані найоптимальніші для нашого клімату і популярні сорти серед безлічі інших – Вільямс і Ноябрьская. Плоди груші в споживанні універсальні: вони смачні як в свіжому вигляді, так і в переробленому. За бажання, з урожаю можна зробити варення, компот, сік, сухофрукти, джем або вино. Ці сорти відрізняються високою стійкістю до морозів, проте потребують великої кількості води.

КРАПЕЛЬНЕ ЗРОШЕННЯ

На підприємстві використовується система крапельного поливу, яка на нині є найбільш прогресивним способом зрошення в сільському господарстві. Суть такої системи полягає в наступному: системою трубопроводів подається дозовано вода і через крапельниці надходить безпосередньо до кореневої системи рослин. Такий вид зрошення дає можливість підтримувати оптимальну вологість грунту.

СИСТЕМА ФЕРТИГАЦІЇ

Фертигація – спосіб внесення рідких добрив або пестицидів одночасно з поливом через трубки. При застосуванні фертигації значно зростає ефективність внесених поживних речовин, оскільки знижуються непродуктивні втрати добрив за рахунок більш повного їх поглинання рослинами.

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

З 2016 року компанія тісно співпрацює з голландськими фахівцями, які консультують команду «Садів Дніпра» на кожному етапі в процесі вирощування та зберігання високоякісних яблук. У випадку з грушами також планується продовжувати співпрацю, оскільки такий тандем дає відмінні результати.

ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОЩУВАННЯ ГРУШ І ЕКСПОРТ

Цієї весни в «Садах Дніпра» планується висадити 23 га грушевого саду. Надалі, навесні наступного року, будуть посаджені ще 10 га і загальна площа грушевих садів складе близько 33 га.

На підприємстві будуть вирощуватися груші не тільки для внутрішнього ринку, а й на експорт. Наслідуючи приклад з яблуками, спочатку вибиралися ті сорти, які відомі й користуються великим попитом як у нас в Україні, так і в інших країнах.

З яблуками «Садам Дніпра» вже вдалося прийти до того, щоб вирощувати не тільки високоякісні фрукти з відмінними смаковими характеристиками, але і візуально красиві, привабливі, яскраві, в хорошій упаковці, які радують око споживача. «Сади Дніпра», як виробник, що займає преміальну нішу, зобов’язується пропонувати не тільки смачні і якісні фрукти, а й звертати окрему увагу на естетичну сторону, стежити за викладанням товару, виробляти фрукти більшого калібру, порівняно з іншими, що зараз є в супермаркетах.