Овочі-Ягоди-Сад

Зростає інтерес садівників до груші. Dwa Jabłka ділиться своїм досвідом та спостереженнями в управлінні грушевими садами

Грушеві тренди

Грушеві тренди

Останнім часом зростає інтерес садівників до груші. Dwa Jabłka ділиться своїм багаторічним досвідом та спостереженнями в управлінні грушевими садами.  

Компанія Dwa Jabłka з Польщі працює з 2012 року. Ми поєднуємо захоплення, досвід та знання в галузі садівництва. Dwa Jabłka надає комплексні послуги для фруктової галузі, спеціалізується на монтажі протиградових споруд. 

У своїй роботі ми в основному спираємося на елементи італійського виробництва. Кожен товар, який пропонує компанія, має найвищу якість. У нас є власний офлайн та інтернет-магазин, де наші клієнти можуть придбати необхідні аксесуари для ведення плантацій. Ми приділяємо велику увагу постійному розширенню наших знань і знань наших клієнтів. 

Dwa Jabłka запрошує до співпраці всесвітньо відомих експертів та багаторічних практиків у сфері вирощування плантацій та виробництва фруктів (зокрема, м’яких). Компанія організовує навчальні поїздки та майстер-класи для наших клієнтів. Ми працюємо з великими розплідниками Польщі, Італії та Нідерландів, пропонуючи нашим клієнтам найякісніший матеріал для розсадників — сучасні сорти зерняткових, кісточкових і м’яких плодів. 

ПОДОЛАТИ ВОРОГА 

Груша має високі харчові вимоги. Для її правильного росту необхідно систематично вносити високі дози гумусу та доповнювати його органічними добривами (фото 2). Найважливіші інгредієнти, про які ми повинні пам’ятати протягом вегетаційного періоду, — це азот, кальцій і калій. 

Крім удобрення ґрунту, варто також використовувати позакореневе підживлення. Систематичний полив також сприяє рясному врожаю. Циклічне постачання водою запобігає стресу, пов’язаному з нестачею вологи, і забезпечує регулярне збільшення маси плодів. Головною проблемою у вирощуванні груші в Польщі є наявність медяниці грушевої. Для цього шкідника характерна швидкість розмноження, він дає кілька поколінь на рік. 

Шкода, яку завдає грушева медяниця, впливає як на поточну врожайність, так і на здоров’я всього дерева, що позначиться на врожайності наступних сезонів. Тому боротьбу з цим шкідником необхідно починати в період безлистя і продовжувати протягом усього вегетаційного періоду. Надзвичайно допомагає в боротьбі з медяницею застосування системних препаратів, парафінової оливи й каолінової глини, яка значно утруднює живлення шкідника. 

СОРТ ТА ПІДЩЕПА 

Головним чинником успіху у вирощуванні груш є правильний вибір матеріалу для розсадника (фото 1). Не забудьте вибрати сорт і підщепу для насадження. Найпопулярніші сорти серед наших клієнтів: Конференція, Лукасовка та Ксенія. Крім сорту, важливо правильно обрати підщепу. Pigwa Q Eline, Pigwa S1 і Pigwa Andersa є найпопулярнішими підщепами як серед наших постачальників, так і серед клієнтів. Від вибору підщепи залежить ріст, урожайність і стійкість дерева до кліматичних умов, тому її правильний вибір має бути ключовим під час прийняття рішення про купівлю. Також на початковій стадії інвестування у закладання грушевого саду варто розуміти, які методи ведення застосовуватимете на вашій плантації, бо зростання дерева, обумовлене підщепою, має значний вплив на успіх вирощування в системі. 

СВОЯ СИСТЕМА 

Ще кілька років тому грушеві сади в основному вирощували з формуванням типу «веретено» з єдиним головним провідником. Під час вибору цієї системи слід звернути особливу увагу на ріст дерева, щоб воно не послаблювало межу врожайності. 

Останнім часом ми отримали багато запитів щодо 4-провідникової системи «V» (фото 5) та двопровідникової системи. Ці системи часто вибирають садівники Нідерландів і Бельгії. У наших садах ми вирішили використовувати двопровідникову систему (фото 3). За вибору цієї системи рекомендовано висаджувати дерева на відстані 1−1,25 м одне від одного, а міжряддя — 3,25 м. 

Щоб формувати дерева в цій системі, необхідно використовувати стабільну і міцну шпалеру. Така конструкція включає стовпи, дроти, натягнуті на кілька висот і сталеві поперечини, так звані «столи». Столи встановлюють заввишки близько 0,9−1 м. 

Після садіння виберіть два однакових пагони й закріпіть їх вертикально дротом. На столі ж відкріпіть пагони, що залишилися. Важливо правильно обрізати пагони після їх закріплення на столі. Наші спостереження показують, що плоди, які ми отримуємо за цією системою, мають однаковий ріст у межах крони всього дерева (фото 4, a, б)

Збирання урожаю у такій системі відбувається відносно швидко, оскільки ми маємо прямий доступ до плодів. Також і захист дерев проти хвороб, позакореневе підживлення або боротьба зі шкідниками видаються більш ефективними завдяки вільному доступу до всіх пагонів. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ