Точка зору

Сад є лише частиною бізнесу

Тарас Мельник
директор з садівництва ФГ «Гадз»

Сезон 2022 року є досить непростим для кожного українського фермера. Сьогодні в Україні війна, і так, як кожна галузь, ми зустрічаємось із низкою проблем, шляхи вирішення яких доводиться шукати щоденно. Порівнюючи ситуацію з минулим роком собівартість вирощеної продукції збільшиться на 30%, що пов’язано із подорожчанням паливно-мастильних матеріалів, пестицидів, збільшенням оплати працівниками, виникають серйозні проблеми із логістикою, оплата за транспортування фруктів в межах країни виросла в декілька разів, те саме можна говорити про експорт, адже основним експортним вузлом для нас була Одеса, а сьогодні доводиться шукати нові транспортні шляхи, з портами в Румунії, Польщі чи Італії, для того щоб наша продукція змогла попасти до кінцевого споживача в Перській затоці чи в Сінгапурі.

У противагу всім експертам та аналітикам, які щороку в один голос розповідають про колосальні врожаї і відсутність ринків реалізації, як б хотів зазначити, що аналізуючи валовий збір врожаю, слід врахувати: Україна щорічно вирощує понад 1 млн т яблук. А експортує в межах лише 50-80 тис т. Ті господарства, які на початковому етапі створення розглядають сад як бізнес, інвестуючи у гектар від $30-50 тис., вкладаючи колосальні кошти в інфраструктуру, холодильне обладнання, пакування, сортування – і мають можливість експортувати, завжди будуть успішними і у них не виникає абсолютно ніякого питання із реалізацією продукції.

Тому перед посадкою всім початківцям потрібно чітко розуміти, що сад є лише частиною великої структури бізнесу, та основні інвестиції мають бути вкладені в логістичний центр, який дасть змогу отримувати додаткову вартість продукції, підготує ваші фрукти до майбутньої реалізації.

Господарства які приділяють агротехніці серйозну увагу, використовуючи новітні схеми посадок, оптимальний захист та удобрення, якісно проріджують плоди, вчасно збирають врожай, готують насадження до зими, щорічно отримують оптимальний врожай з гектара площі. В таких садах відсутнє питання періодичності врожаю, його якість стабільно висока щороку. Таких господарств в Україні мало, тому ми спостерігаємо щороку коливання у валовому зборі врожаю у межах країни, адже основну масу становлять сади промислового типу, яблука з яких в основному йдуть на переробку.

Аналізуючи стан насаджень в межах України сезону 2022 року та майбутній врожай, зазначу, що на протязі вегетаційного періоду у різних частинах нашої країни в перших декадах червня пройшли інтенсивні опади у вигляді граду, в липні місяці ми спостерігали аномально високі температури, у період інтенсивного росту плодів. Це істотно вплине на їх розмір в майбутньому, багато фермерів через складнощі із фінансами не змогли приділити достатню увагу власним насадженням у питаннях захисту та удобрення. Попереду ще період збирання, і аналізувати врожай ми будемо уже коли він буде в сховищах, бо на протязі останнього десятиріччя ми уже зустрічалися з такими питаннями, що врожай в межах країни був високим, проте його якість була досить низькою, що в свою чергу призвело до інтенсивного зростання цін на фрукти.