Точка зору

Рекордному експорту яблук посприяли якість та перепади температур

Володимир Воєводін
експерт компанії BASF

Головне, що посприяло очікуваному рекордному експорту яблук 2021-2022 років –  це якість яблука. Його калібр на 20-30% вище своєї норми. Інша складова – перепади температур, які дали в цьому році ідеальне забарвлення. Навіть у сортів Гала та Фуджі, яке досягнути в наших зонах досить важко. 

Коли пішли перепади, пішло швидке дозрівання. Я не пам’ятаю такого року, щоб у середині листопада сорт Ренет Симиренка був у споживчій стадії. Голден Делішес вже жовтий стоїть – готовий до споживання. Незважаючи на те, що Гала на ринку відходить – це у тих виробників, у кого немає холодильника з регульованим газовим середовищем. Яблука, яке було без холодильника, у середині грудня вже не буде — воно перезріє. Тобто якість його ідеальна, але ж ця висока якість призвела до низької лежкості яблука. Тому зараз найкраща ситуація саме для тих, хто експортує.

Експорт сьогодні насамперед потребує сорти та клони Гала. Голден Делішес завжди був популярним і буде займати своє місце ще багато-багато років. Гренні Сміт у нас важко виростити тієї якості, якої потребує зовнішній ринок, нормальне експортне Фуджі також можна виростити лише в деяких районах Чернівецької та Тернопільської областей. Тому в основному краще вирощувати Гала, темнозабарвлені сорти «реди», «принци» та подібні.

Щоб побудувати грамотну експортну стратегію, вже не обов’язково бути занадто великим господарством. 50 га із власним холодильником та маленькою лінією обробки вже достатньо, щоб диктувати свою ціну на внутрішньому ринку, виходити на експортний ринок та великі мережі супермаркетів.