Точка зору

Рання весна дає аграріям багато переваг

Володимир Мокляк
голова СФГ «Дослідне» (Полтавська обл.)

Весна цього року рання, і це, як показує досвід, великий плюс для аграріїв. Зокрема, посівна стартувала набагато раніше, ніж, наприклад, торік. З агрономічної точки зору перевага в тому, що вегетаційний період сільгоспкультур триватиме довше, а з управлінської – це дає змогу рівномірно розподілити людські та технічні ресурси протягом усієї посівної, зменшити навантаження і на техніку, і на людей. Тоді як за пізньої весни багато агротехнічних процесів накладаються і доводиться робити все поспіхом.

Нині ж ми вже відсіяли ранню групу ярих і навіть посіяли 200 га цукрових буряків, тож маємо час для підготовки ґрунту до сівби соняшнику, сої та кукурудзи. І хоч після рекордного тепла як для початку березня знову настало незначне похолодання (від 0°С до невеликих «мінусів» вночі), це не має негативного впливу на посіви і ярих, і озимих культур. Єдине, що через дощі довелося призупинити всі польові роботи, та вони відновляться, щойно знову настануть сприятливі умови.

У деяких регіонах в останні кілька днів навіть випав сніг, та й це також плюс, адже це додаткова волога для рослин. У нас бували роки, коли навесні гарно засипало снігом, та якщо температура повітря не була надто низькою, це не мало негативного впливу на рослини. Звісно, ризики є завжди і це нормально для весняного періоду. Наприклад, ріпак більш чутливий до морозів, і якщо раптом температура повітря опуститься до 7-10°С морозу, за посіви вже слід похвилюватися. Та поки що таких негативних чинників немає. 

Щодо озимих культур, і для них рання весна – краще, аніж пізня. Як показує мій багаторічний досвід в сільському господарстві, за раннього відновлення вегетації озимі пшениця, ячмінь і ріпак дають вищий урожай. Крім того, за раннього відновлення вегетації вони потребують менше добрив.

Надію на гарний урожай озимих дають і достатні запаси вологи. За даними Веселоподільської метеостанції, що розташована неподалік, нині маємо запаси продуктивної вологи на рівні середніх багаторічних, ґрунт промочений плюс-мінус на 1,5 метра, а це хороший показник.  

Зі шкідниками й хворобами ситуація також середньостатистична. Для обробки ЗЗР посівів озимих зернових ще зарано, а ось на ріпаку вже активізувалися шкідники, тож почнемо захисні заходи одразу, як буде сприятлива погода.

А нині готуємося до сівби соняшнику, кукурудзи й сої – десь треба вирівняти поле, десь перекультивувати. На щастя, рання весна дає змогу робити це якісно, без надмірного поспіху.