Точка зору

Приріст у 20% за п’ять років: світова торгівля фруктами й горіхами зростає

Ольга Крюкова
аналітик компанії AgriStatis Research

У період із 2015 по 2019 рік динаміка міжнародної торгівлі фруктами та горіхами була позитивною з приростом у 20%. Для порівняння: приріст світової торгівлі овочами за цей же період становив 7%. Основні країни-імпортери всі ці роки залишалися на своїх місцях, в різних пропорціях наростивши обсяги імпорту.

Топовими імпортерами фруктів і горіхів у 2019 році стали: США з часткою 14%, Китай –– 9%, Німеччина ––- 8%, Нідерланди і Великобританія –– по 5%. Варто відзначити, що сумарно 5 основних імпортерів забезпечили 41% імпорту товарів цієї категорії.

Найбільше зростання імпорту фруктів і горіхів спостерігалося в Китаї –– 94% за рахунок збільшення імпорту черешні (більш ніж удвічі). Також Китай імпортував дуріан, фісташки в шкаралупі, манго, гуаву і виноград.

У Нідерландах імпорт зріс на 37%. У 2020 році зростання тривало щодо імпорту таких продуктів, як авокадо, банани, журавлина і чорниця.

Також нарощують обсяги імпорту фруктів США (+27%), Гонконг (+22%), Франція (+12%), Німеччина (+11%), Італія (+8%), Канада (+7%), Великобританія (+2%).

Найбільше у світі за 2019 рік імпортували бананів, далі першість поділили між собою виноград, яблука, авокадо і мигдаль. У структурних змінах найбільше зростання відбулося в сегменті журавлини й чорниці (+98%), авокадо (+89%), гуава і манго (+52%), очищений кешью (+27%), лимони (+18%), виноград (+16%), банани (+14%), апельсин (+9%). Незначно знизилися обсяги імпорту очищеного мигдалю на 6% і яблук на 3%.

Імпорт фруктів і горіхів має певну сезонність. Наприклад, у 2019 році максимальні обсяги імпорту припали на періоди з квітня по червень і з грудня по лютий. А ось спад імпорту –– на період із серпня по листопад, коли в країн доволі високий рівень самозабезпечення фруктами.

Щодо експорту фруктів і горіхів, то тут 41% експорту забезпечують 6 країн. У 2019 це були США з часткою 12%; Іспанія –– 8%; Мексика –– 6%; Нідерланди, а також Китай і Чилі –– по 5%.

Значно збільшився експорт Таїланду –- на 180% за рахунок стрімкого збільшення поставок екзотичних фруктів (дуріана, лічі, маракуї, гуави, манго, кокосів). Експорт тих же екзотичних фруктів з В’єтнаму зріс на 75%. Варто відзначити, що В’єтнам збільшив експорт у Китай і США за рахунок застосування технології опромінення з метою дезінсектування фруктів, що дозволяє продукції довше залишатися свіжою і знищити шкідників. Саме ця технологія широко використовується для преміальної сільськогосподарської продукції.

Помітна тенденція щодо правильного харчування споживачів, здорових перекусів і постійного зростання попиту на екзотичні і преміальні фрукти, які частіше обирають на подарунок у більшій кількості країн.

Відстань для транспортування фруктів за рахунок використання сучасних технологій обробки є доволі значною. Середня дистанція таких подорожей становить майже 6 000 км. Найбільша відстань у постачальників Гонконгу: понад 11 000 км, а найменша у Франції –– приблизно 3 000 км.