Точка зору

Правильний підхід до вибору елеваторного обладнання включає кілька нюансів

Наталія Скуратович
менеджер по роботі з ключовими клієнтами зернового напрямку Petkus Technologie GmbH

Перед початком будівництва зерносховища і вибору його типу важливо врахувати багато нюансів, адже правильний підхід до вибору елеваторного обладнання дозволяє застрахувати себе від непередбачуваних ситуацій і бути більш рентабельним. 

Зокрема, на вибір зернового сховища найбільше впливає те, як довго зберігатиметься в ньому зерно та який обсяг зерна планується зберігати. З огляду на ці критерії можна виділити три види зернозберігання. 

Передусім ми говоримо про зберігання великих обсягів зерна на перевалювальних пунктах, наприклад, на прибережжі моря чи річок. Такі елеватори – це найбільш інвестиційно привабливі проекти, які відповідно потребують великих потужностей зі зберігання та високопродуктивних ліній з перевалювання. 

Інший вид – це елеватори лінійного типу. Такі елеватори зазвичай  будують з силосними банками до 5 тис. тонн одночасного зберігання. Для таких підприємств характерним є те, що зерно в них не зберігається довго, постійно відбувається його обіг, тому акцент під час будівництва такого елеватора слід робити на автоматизації та прискоренні процесів. 

Лінійні елеватори зазвичай розробляються так, щоб мати максимальну гнучкість до розширення, коли це стане необхідним. Такі зерносховища зазвичай будують в середині країни біля залізниці, а іноді також і на березі річок.

Останній вид зернозберігання представлений невеликими силосами, яких в Україні дуже мало, однак вони є. Зазвичай такі силоси будують поруч з переробними заводами і їх потужності розраховані якраз на те, щоб забезпечити роботу заводу на певний період. Саме такі невеликі силоси є найкращим способом зберігання для підприємств, які обмежені в земельних площах під розташування великих силосних банок.  

Наприклад, компанія PETKUS під час роботи зі своїми клієнтами завжди має низку критеріїв, за якими визначає, яким буде майбутній елеватор. Зокрема, ми вивчаємо наявну інфраструктуру компанії та географію її розміщення, відстань до залізничної колії, можливість газового підключення, потужність ліній електрофікації, погодні умови в регіоні (визначаємо, яким може бути максимальний снігопад, розраховуємо швидкість вітру тощо).  

Крім того, під час вибору саме свого силосу слід враховувати і обсяг зерна, що зберігатиметься, термін зберігання, якісні показники та конкретний вид збіжжя. В Україні, наприклад, найбільш популярні круглі силоси на пласкому днищі для кукурудзи та пшениці ємністю 5-10 тис. тонн одноразового зберігання.​