Точка зору

Під прикриттям повернення 20% ПДВ почалися маніпуляції з живцем свиней

Оксана Юрченко
президентка асоціації «Свинарі України»

Ставка ПДВ 20% на живих свиней повертається. Поки питання лише в тому, чи з серпня, чи з вересня.

Стекли 14 календарних днів, які Президент мав на ветування Закону 5425-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який передбачає повернення ставки ПДВ 20% при операціях із постачання живих свиней.

У передчутті змін правил гри ворушіння на ринку живця свиней почалося ще минулого тижня. Так, посилаючись на потребу в більших обігових коштах для закупівлі живця свиней, коли ставка 20% відновиться, окремі переробні підприємства вже намагалися опустити ціну на 2-3 грн/кг. Цей факт доводить, що остороги свинарів щодо маніпуляцій і негативного впливу повернення 20%-вої ставки, на жаль, справджуються. І що відстоювати свою позицію буде непросто.

Хоча за логікою, ціна з ПДВ, навпаки, має зрости на 6% за рахунок збільшення ставки з 14% до 20%. Тим паче, відстоюючи законопроєкт № 5425-д, з боку переробки звучали аргументи про вигоду для свинарів – зростання ціни на живець на 3-5 грн.

Одне очевидно, законопроєкт № 5425-д – не крапка в історії з ПДВ. З вересня, коли Верховна Рада відновить роботу, почнеться обговорення змін із метою збалансувати виробництво свинини по всьому ланцюгу. Зокрема, один із варіантів – розширити перелік кодів УКТЗ, щоб включити до нього не тільки живих свиней, а й продукти переробки та готову продукцію.

Важливо, що Податкова служба України також негативно розцінює повернення 20% ставки ПДВ на живих свиней, ВРХ і незбиране молоко. Аргумент – після запровадження ставки 14% валовий збір ПДВ скоротився на 3-4 млрд грн, а сальдо ПДВ при цьому залишилося на тому самому рівні. Тобто і держава не втратила надходження у вигляді податків, і вилучення обігових коштів бізнесу на озвучену суму зменшилося.

Це ще раз свідчить, що розпочата реформа зі зниження ставки ПДВ по ланцюгам виробництва продукції має позитивний ефект. І відміняти його – необґрунтоване рішення, яке призведе до потреби чергових змін.