Точка зору

Овочівництво як альтернативна енергетика

Василь Стеф’юк
директор ТОВ «Центр екологічної енергії «Топінамбур»

Основний наш бізнес — виробництво твердого палива з топінамбура. Цим бізнесом займаємося вже 15 років. Маємо господарство на Івано-Франківщині, де вирощуємо топінамбур на площі 20 га. З одного гектара отримуємо 10 тонн паливних гранул, енергетична цінність яких прирівнюється до 7000 м3 газу. 

Зайнятися цим бізнесом нас спонукало стрімке вирубування лісів та щорічне зростання ціни на такі види палива, як деревина й газ. Деревину з енергетичної тополі, верби та павловнії заготовляють після трьох-чотирьох років вирощування. Біомасу з міскантуса збирають на третій рік росту, тоді як стебло в топінамбура виростає за один рік. Із усіх біоенергетичних культур я обрав топінамбур для виготовлення твердого палива, бо він дає швидкий заробіток.

Нині наше господарство є центром неформального об’єднання українських підприємств, які вирощують топінамбур на площі 200 га. У цю групу входять дрібні та середні виробники. Учасникам-початківцям ми допомагаємо закласти промислову плантацію топінамбура, упродовж вегетації рослин консультуємо щодо вирощування. В учасників неформального об’єднання ми закуповуємо вирощену сировину для виробництва твердого палива. 

Топінамбур можна вирощувати в монокультурі, він добре росте на одному місці протягом 30 років без сівозміни, невибагливий до ґрунтів, не боїться засухи та не потребує великих затрат, щоб виготовити тверде паливо. 

У період з грудня по травень у природних умовах за допомогою морозу та вітру ми висушуємо стебло топінамбура на пні до вологості 10–20%, за рахунок цього економимо на сушінні однієї тонни сирої біомаси 10–15 євро. Кормозбиральний комбайн підбирає, подрібнює сухі стебла топінамбура та завантажує сировину в причіп. Зі стебел виробляємо паливні гранули (пелети). З гектара сухої біомаси топінамбура отримуємо 10 тонн пелет. 

Собівартість виробництва пелет із сухого стебла топінамбура становить 15–20 євро за тонну, з відходів деревини — 40–45 євро. Гранули купують промислові підприємства, навіть тепличні виробники для систем опалення, щоб здешевити виробництво овочів у зимово-весняний період. Частково тверде паливо експортуємо до Лівану, Польщі, Німеччини. Також із подрібненого сухого стебла топінамбура виготовляємо брикети високої щільності, з підвищеною стійкістю до вологи, які продаємо людям для опалення осель. 

Гранули топінамбура використовують не тільки для систем опалення, вони є гарною підстилкою для тварин і птиці. Деякі птахівничі господарства вже використовують пелети як екопідстилку. Пелети з топінамбура гарно поглинають вологу та набухають. Відпрацьована підстилка є високоякісним органічним добривом, адже в топінамбура кислотність стебла нейтральна, тоді як у деревини — підвищена. Відпрацьована підстилка з топінамбурних пелет швидше та краще розкладається в ґрунті порівняно з підстилкою із відходів деревини. 

І хоча підтримки від держави в нас немає, щороку кількість виробників, які хочуть займатися вирощуванням топінамбура, зростає. Тим більше, ця рослина дає не лише тверде паливо, а й бульби, що мають цінність і для харчування людей, і як корм для тварин.