Точка зору

Овочі в теплицях нині актуальніші за ягоди

Лариса Пушкова
співвласниця Fresh Hub, Одеська обл.

24 лютого минулого року перевернуло все наше життя. Змінилося наше уявлення про світ, про життя й роботу. Перший місяць повномасштабної війни ми не знали, що робити: лишатися на місці, продовжувати вирощування чи вивозити дітей за кордон. 

Але цей складний період минув, і прийшло розуміння: маємо працювати далі. Ми не можемо тримати зброю в руках, але можемо підтримувати тил і ЗСУ.

Від початку вторгнення ми віддали всю продукцію, яку мали на продаж, затінювальні сітки, а також гроші на рахунках на потреби армії. І жодного разу про це не пошкодували, адже вважаємо, що кожен має робити посильний внесок у нашу перемогу. 

Далі ми почали працювати навіть активніше, ніж до повномасштабного вторгнення.

Раніше наше господарство спеціалізувалися на вирощуванні суниць садових у теплицях. Однак нині ми змінили акценти і тепер суниці вирощуємо лише у відкритому ґрунті, адже ягоди ці дорогі, щоб отримати ранню продукцію, теплиці треба опалювати й досвічувати, а такої можливості в нас зараз немає. У 4 наземних теплицях ми з кінця минулого року висадили картоплю, а потім по висадженій картоплі посіяли редиску: зробили нетиповий сумісний посів. Ризикнули. У підсумку редиску станом на зараз ми вже зібрали і продали, у середині квітня плануємо копати картоплю. Ранньому врожаю сприяла доволі тепла зима. Крім того, щоб рослинам було тепліше, ми додатково встановили в теплицях мінітунелі на дугах, які накрили плівкою, а в періоди низьких температур додатково ще й укривали агроволокном.

Від досвічування рослин, як і від опалення теплиць, нам теж довелося відмовитися, по-перше через проблеми з електроенергією, по-друге — через впровадження комендантської години. 

Минулого року ми вже мали досвід сумісного посіву картоплі й редиски. Після їх збирання висадили в теплиці на постійне місце кабачки, огірки, томати і баклажани, по одній культурі в кожну теплицю. Так само плануємо зробити цього року.

Також цього року ми вже посіяли у відкритий ґрунт моркву, в кінці березня будемо сіяти столові буряки. Буряки сподіваємося продати як ранню продукцію. Після збирання столових буряків висадимо на полі пізню білоголову капусту для зберігання: минулого року вибрали для себе гібрид Вестрі F1.

Земля має працювати – цим ми живемо зараз. У відкритому ґрунті овочі в партнерстві з іншими фермерами плануємо сіяти на площі 30 га, намагаємося по максимуму використовувати потенціал земельних ділянок. Обробляємо ті ділянки, господарі яких виїхали за кордон або з інших причин не можуть на них працювати.

Війна дуже згуртувала наш колектив, ми працюємо дружно, намагаємося підтримувати один одного, дбати про наші сім’ї і дітей, яких доводиться брати з собою на роботу.

Заклали ягідники смородини, малини, суниць садових. Зараз суниці у відкритому ґрунті очищаємо від листя, активно готуємо їх до старту сезону. Сподіваємося вже на початку травня отримати ягоди.

Минулого 2022 року овочі та ягоди ми продавали практично за собівартістю, щоб наша продукція була доступна споживачам, простим українцям, яким, як і нам, теж зараз складно. Проблема виникла і в збуті, адже здебільшого ми співпрацювали з мережами супермаркетів «Копійка» і Santim, а вони під час війни обсяги замовлень зменшили. Пляжний сезон не розпочався, туристи не приїхали, потреби в ягодах було менше. Але ми достатньо швидко зорієнтувалися, до нас почали їздити люди за продукцією з інших міст. Скажімо, за редискою цього року до нас приїздили не лише з Одеси, а й з Миколаєва та Києва.

Ми українці і ми не здаємося. Маємо боротися за нашу свободу, кожен на своєму фронті.