Точка зору

Органічна теплиця як родзинка зернопереробного бізнесу

Олександр Ясинський
співвласник ПП «Органічна Теплиця» (ТМ «Терра»)

Наше основне переробне підприємство (ТОВ «Терра») на ринку вже 23 роки, ми постачаємо готову продукцію в 53 країни світу: каші миттєвого приготування, супи-пюре, пластівці. Знаходимося в місті Первомайський Харківської області.

Приблизно 15 років тому перед нами постала проблема утилізації відходів зернопереробки: лузги від вівса, проса та інших культур. Міські звалища вже не могли приймати значні обсяги лузги, а наші показники виробництва зростали. Одночасно з ними зростала і кількість відходів, до кількох сотень тонн на добу. На той момент виробництво пелет і використання лузги як палива поширеним не було, тож лузга стала нашим справжнім головним болем. З одного боку, ми заробляли на переробці зерна, з іншого –– мали значні витрати на утилізацію відходів. Це були щоденні цілодобові витрати, адже підприємство працює в цілодобовому режимі.

Зрештою 12 років тому ми встановили біокотельню, яка виробляє пар для виготовлення пластівців. Її потужність –– до 3 т пару на годину. Оскільки споживати весь обсяг виробленого пару ми не могли (його було забагато), то ухвалили рішення придбати теплицю, яка б стала споживачем надлишкового тепла. Так у 2015 році ми стали власниками антрацитівської теплиці й почали займатися вирощуванням овочів.

Тепер теплиця є нашою родзинкою. Ми демонструємо її під час усіх заходів, які проводяться переробним підприємством «Терра».

Першочергова мета була –– вирощувати органічні овочі для власних потреб, тобто для рідних і друзів трьох співвласників тепличного бізнесу. Але на етапі будівництва ми зрозуміли, що овочів із теплиці вистачить і нам, і сусідам. Вирішили збільшити площу і вийти за рамки «сімейної концепції»: вирішили, що тепличний напрям має бути бізнесом. У спорудження й модернізацію теплиці ми інвестували приблизно 10 млн гривень. Провели сертифікацію, й відтоді активно працюємо.

Тепличне виробництво в нас цілорічне, хоча в грудні й січні продукції для продажу практично немає, це період міжсезоння і вирощування розсади. Вирощуємо огірки і два види томатів: чері та коктейльний. За рік у цілому збираємо 140–150 т органічних овочів. Огірки для нас рентабельніші, тому в першому обороті вони займають більшу площу, мають вищу врожайність і на них більший попит.

Перший урожай огірків збираємо в лютому, тоді ж починається торгівля з максимальних цін. Поступово з березня ціна знижується. Влітку вона мінімальна, а з вересня йде нова хвиля цінового підйому, і в жовтні ціна сягає максимальних показників. Так, гуртова ціна на наші органічні огірки ранньої весни та пізньої осені становить 100–120 грн/кг, влітку –– 30–40 грн/кг. Органічні томати на початку плодоношення коштують 250 грн/кг, у літні місяці їхня ціна зменшується до 80–90 грн/кг, восени знову піднімається до 230–250 грн/кг. Така динаміка тримається останні два роки.

Рентабельність виробництва становить від 15 до 25% залежно від погодних умов.

Ми відкриті до спілкування, для семінарів маємо конференц-зал. Раніше просвітницькій діяльності приділяли чимало часу, для роз’яснення переваг нашої продукції знімали відеоролики. На сьогодні ситуація змінилася, з’явилися громадські організації (до членства в яких ми теж долучилися), які взяли на себе роботу із просування органічного напряму. Споживачі щороку стають усе більш обізнаними про те, що таке органічна продукція, і все частіше віддають їй перевагу.

На жаль, нам поки не вистачає оборотних коштів швидко перерости в більш потужне господарство. У цілому, плануємо розширити площу закритого ґрунту під овочами до 6 га. Маємо пропозиції додатково обробляти ще 30 га органічної площі.

Для переробки продукції з відкритого ґрунту плануємо в майбутньому побудувати консервний завод, оскільки вважаємо, що переробка органічних овочів буде більш рентабельною.